Nyitókép: Kovács Tamás

Kezdődik a 39. Forma–1-es Magyar Nagydíj: az átépítés alatt a cirkusz működése zavartalan

InfoRádió / MTI
2024. július 19. 06:00
Pénteken fél kettőkor az első szabadedzéssel hivatalosan is megkezdődik a versenyhétvége a Hungaroringen, ahol vasárnap biztosan telt ház várja a gyorsasági világbajnokság mezőnyét. Izgalmakat ígér a felújításokon kívül az is, hogy több riválisa borsot törhet Max Verstappen orra alá. Összeszedtük a tudnivalókat az edzések és a futam előtt, jól jöhet útban a futamra vagy a televízió előtt is.

Ezen a hétvégén immár 39. alkalommal látja vendégül a Forma–1-es világbajnokság autóversenyzőit Magyarország. A vasárnapra szóló jegyek már januárban elfogytak, így biztosan telt ház lesz a verseny napján a Hungaroringen, amely éppen hatalmas átalakulás közepette fogadja a világbajnokság mezőnyét és a szurkolókat.

Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója az InfoRádióban elmondta, hogy lezárult az első szakasza annak a fejlesztésnek, melyet a tavalyi versenyhétvégén aláírt, 2032-ig szóló szerződéshosszabbításhoz kapcsolódva jelentettek be. Megújult a közműhálózat, elkészült a főbejárat és az ottani épület. A célegyenesben elhelyezkedő, úgynevezett Super Gold tribün mögötti terület kibővült, elsősorban a Magyar Nagydíjat kísérő szórakoztató programok területi igénye miatt.

"A paddock területe 19 méterrel lett szélesebb, ez a munkálat is véget ért, ugyanakkor az idén csak azt a részt fogjuk használni, amelyet eddig is. A 4-es és a 12-es kanyarban a bukótér fel lett újítva. Az 1986 óta álló főépület a futam után lebontásra kerül, az új kilenc méterrel szélesebb lesz, mert nagyobb garázsok kerülnek majd kialakításra. A főépülettől gyakorlatilag a hétvégén el is köszönünk" – mondta az elnök-vezérigazgató.

Gyulay Zsolt azt is elárulta, hogy az F1-es versenynaptárban szereplő többi létesítményhez hasonlóan a Hungaroring is megemlékezik a harminc éve tragikus balesetben elhunyt, háromszoros világbajnok Ayrton Sennáról, így a köznyelvben a legendás versenyző nevét viselő S-kanyar rázóköveit erre a hétvégére a brazil zászló színeinek megfelelően zöld-sárgára festik.

A Senna-kanyar zöld-sárgára festett rázókövei a mogyoródi Hungaroringen . A brazil zászló színeivel emlékeznek a magyar pályán a harminc éve az imolai versenyen tragikus balesetben elhunyt, háromszoros világbajnok Ayrton Sennára. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A verseny után tehát elbontják a főépületet és a fő lelátót is az 1986-ban épült a pályán. "Az átalakulásból a szurkolók nagyon sok mindent észre fognak venni, és nagyon bízunk benne, hogy a Brit Nagydíj után olyan futam lesz most Magyarországon, amely tényleg érdekesség. Általában itt nem érvényesül a papírforma, bízunk benne, hogy nagyon érdekes és jó futam lesz" – mondta Gyulay Zsolt.

Szurkolói tudnivalók

A Magyar Nagydíj miatt forgalmirend-változás is lesz. Tömegközlekedéssel a H8 HÉV-vel lehet kijutni a versenypályához. A HÉV kerepesi megállójától ingyenes buszok szállítják az érdeklődőket a Hungaroring 3-as kapujáig, ahonnan minden nézőtéri hely elérhető. A délutáni órákban az ingyenes buszok viszik a nézőket a gödöllői MÁV-, illetve HÉV-megállóba.

A versenyhétvégén a futamot követően a forgalom függvényében dönt a rendőrség az utak egyirányúsításáról. A nézőknek azt üzenték: számoljanak azzal, hogy a beléptetés hosszabb időt vesz igénybe.

A versenypálya környékén és az oda vezető utakon 2024. július 18. reggeltől július 22-én reggelig megállási tilalom lesz érvényben. A szabálytalanul parkoló járműveket a rendőrség elszállíttatja.

A forgalmi változások:

  • Szilasligeten a József Attila úton egészen a 3-as számú főútig kétirányú lesz a forgalom, és Mogyoródon a Gödöllői úton és a Dózsa György úton - ahogy az adott közlekedési helyzet engedi - szintén kétirányú lesz a forgalom.
  • A Kerek-tó és a Hungaroring főbejárata közötti úton délelőtt egy irányba – csak a főbejárat felé –, délután szintén egy irányba, a Kerek-tó felé lehet majd közlekedni.
  • Az Aquaréna és a Szilasligeti buszforduló között a forgalom mindvégig kétirányú lesz.
  • A Hungaroring főbejárata és a Szilasligeti buszforduló között, a főbejárat felől (7-es és 6-os kapu felé) egy irányban haladhatnak az autósok, a versenyek végén megfordul a forgalmi rend - ismertette a rendőrség.
  • A versenyt követően a Super Gold belső parkolóból Csömör irányába közlekedhetnek, de a forgalom függvényében a távozási irány a 6-os kapun keresztül Kerepes-Szilasligeten át a 3-as főút irányába változhat.
  • A Kerek-tótól a versenyt követően két irányban lehet közlekedni: az M3-as autópálya vagy Mogyoród felé.

Szimicsku László, a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója az InfoRádióban elmondta, motoros mentő és autómentő is szolgálatban lesz a Forma–1-es versenyhétvégén az M3-as autópályán. A versenyzők és a csapatok számára VIP-sávot építettek ki az M3-as autópálya, az M0-s autóút és a Hungaroring között, emellett pedig száznál is több közlekedési táblát helyeztek ki.

"A verseny alatt harmadával több jármű használja a sztrádát egy átlagos hétvégi időszakhoz képest; az M3-as autópályán közlekedők a 19-es és a 23-as kilométernél lévő Mogyoród-Hungaroring csomópont felől tudják megközelíteni a versenypályát; az ideiglenesen kialakított VIP-sávot csak az arra jogosultak használhatják" – mondta Szimicsku László.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér felől és az M5-ös autópályán érkezőknek az M0-s autóút-M31-es autópálya útvonalat javasolják. Az M31-esről pedig Budapest felé kell felhajtani az M3-as autópályára, ahonnan a 23-as vagy a 19-es kilométernél lévő csomóponton keresztül is elérhető a Hungaroring. A torlódások csökkentése, elkerülése érdekében, vasárnap délután az M3-as autópályán a Budapest felé közlekedőknek Gödöllőtől az M31-es autópálya-M0-s autóút útvonalat érdemes választaniuk. A verseny után a 19-es kilométernél található csomópontnál és a mogyoródi csomópontnál is rá lehet hajtani az M3-as autópályára.

Váratlanul kiélezett verseny várható

A Magyar Nagydíj vasárnapi futamának a papírforma és az erőviszonyok alapján a háromszoros világbajnok Max Verstappen az esélyese, de akár több riválisa is borsot törhet a Red Bull holland címvédőjének orra alá. Az idei szezonban egyelőre korántsem jellemző az a hatalmas fölény, melynek eredményeként a 26 éves Verstappen 2022-ben és tavaly is nagyon magabiztosan tudta elhódítani pályafutása második és harmadik vb-címét. A holland kiválóság jól kezdte az idényt, öt futamból négyet megnyert, ám azt követően a fejlesztési versenyben közelebb került a Red Bullhoz és a Ferrarihoz a McLaren, ráadásul az előző két hétvégén a Mercedes szintén képes volt újra versenyt nyerni.

Az eddigi 12 idei futamgyőzelmen hat különböző versenyző osztozott, Verstappen hét sikere mellett egyszer-egyszer Charles Leclerc és Carlos Sainz Jr. (mindkettő Ferrari), Lando Norris (McLaren), valamint George Russell és a hétszeres vb-győztes Lewis Hamilton (mindkettő Mercedes) diadalmaskodott. Hatnál több különböző futamgyőztesre a 2012-es szezon óta nem volt példa, akkor nyolc pilóta nyert legalább egy viadalt az év során.

Hamilton minden bizonnyal jó hangulatban és kiváló formában érkezik Mogyoródra, két hete ugyanis nagyszerű diadalt aratott saját közönsége előtt Silverstone-ban. A Brit Nagydíjat ezzel pályafutása során már kilencedik alkalommal nyerte meg a 39 éves brit sztár, akinek az volt karrierje 104. futamgyőzelme, ráadásul több mint két és fél év szünet után állhatott újra a dobogó felső fokára. A hétszeres vb-győztes azzal a sikerrel a 16. különböző idényben nyert legalább egy versenyt, ez a 104 győzelemhez, valamint a kilenc silverstone-i sikerhez hasonlóan rekord a Forma-1-ben. Hamilton ráadásul a Hungaroring specialistájának tekinthető: Mogyoródon nyolcszor nyert már, kilencszer pedig az első rajtkockát is megszerezte. A Mercedes ráadásul versenyképesebbé vált az utóbbi hónapokban, így ha Hamiltonnak a győzelem nem is jön össze, a dobogós helyezésre mindenképp lehet esélye, ha pedig sikerül az első három hely valamelyikén végeznie, akkor 200. alkalommal pezsgőzhet pályafutása során.

Mindemellett az ifjú titánok közül mindenképpen figyelemreméltó a McLaren duója: a 24 éves brit Norris tavaly második volt a Hungaroringen, az idén Miamiban karrierje első sikerét aratta és általában nagyon közel van a Red Bullhoz és Verstappenhez. Csapattársa, a 23 esztendős ausztrál Oscar Piastri még csak a második szezonját teljesíti az F1-ben, de sprintversenyen már diadalmaskodott (2023, Katar), főfutamokról pedig négy dobogós helyezése is van. Érdekesség, hogy az egy éve Verstappen győzelmi trófeáját, a Herendi Porcelánmanufaktúra által készített vázát a dobogós ünneplés közben összetörő Norris ezúttal egy olyan sisakban áll rajthoz a Hungaroringen, melynek festését a Herendi készítette el.

A formahanyatlással és az autó versenyképességével is bajlódó Ferrarinak vélhetően nem lesz könnyű hétvégéje Mogyoródon, de a Magyar Nagydíjak történetében számos olyan futam volt már, amelyen váratlan siker született, így Leclerc-nek és Sainznak is van oka reménykedni.

Russell ugyancsak titkos favorit lehet, a brit versenyző időmérőt már nyert a Hungaroringen, a feljavuló Mercedesszel pedig bármire képes lehet. A június végi Osztrák Nagydíjon Verstappen és Norris ütközését követően az ölébe hullott a futamgyőzelem, de Russell egy jó időmérős eredménnyel akár önerőből is képes lehet a jó eredményre.

A 39. Magyar Nagydíj teljes programja

Péntek

  • 13.30: 1. szabadedzés
  • 17.00: 2. szabadedzés

Szombat

  • 12.30: 3. szabadedzés
  • 16.00: időmérő edzés

Vasárnap

  • 13.00: pilótaparádé
  • 15.00: 39. Magyar Nagydíj (70 kör, 306,630 km)


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kezdődik a Forma–1-es Magyar Nagydíj: az átépítés alatt a cirkusz működése zavartalan
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást