Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Varga Zsolt szerint most két fél válogatottat kell összeilleszteni

Infostart / MTI
2024. január 31. 14:53
A válogatott szerdai sajtónyilvános edzését követően a Duna Arénában a szövetségi kapitány újságíróknak elmondta: nagyon más formában van a zágrábi Európa-bajnokságon negyedik helyezett keret, illetve a kontinenstorna alatt itthon készülő világbajnok játékosok csoportja.

Fizikai állapot és taktika szempontjából egyformán össze kell illeszteni a magyar férfi vízilabda-válogatott két felét a dohai világbajnokság előtt Varga Zsolt szerint.

"Az Európa-bajnokságról hazatérő osztag tagjai meccsformában vannak, de a fizikális állapotuk elindult lefelé, ez természetes, vesztettek az állóképességükből, a fizikai erejükből. Velük bele kell állni abba a munkába, ami kiegyenlíti a különbséget. Akik itthon dolgoztak, azok pedig nyilván játékhiánnyal küzdenek, nekik még ki kell jönniük a fizikális munkából, meg kell szerezniük a mérkőzésekhez szükséges robbanékonyságot" - vázolta fel a szokatlan helyzetet a szakvezető, hozzátéve, hogy integrálni kell a két részt, hogy a taktikai elemek közösen, jó kommunikációval tudjanak működni. Megemlítette,

"új utakat" is járnak, hogy védekezésben még hatékonyabbak tudjanak lenni.

Kitért rá: az edzést kihagyó Varga Dénes beteg, fülfájással küzd, így épp orvosnál járt a tréning ideje alatt.

"Nem lenne jó, ha a fülfájást hordoznánk magunkkal, az be tud úgy gyulladni, hogy lehetőség szerint jobb megelőzni" - szögezte le a tizedik világbajnokságára készülő klasszist illetően.

A kétkapuzást és egykapuzást egyaránt tartalmazó edzés után Vámos Márton az MTI-nek hangsúlyozta: a felkészülés negyedik hetében a fáradtság a fő érzése, de már a frissítő szakaszban járnak, mivel csak kétórás volt a vízi edzés. Meglátása szerint már a románok elleni mérkőzésre mindenki százszázalékos lesz.

"Pont egy hét múlva lesz az olaszok elleni csoportrangadó, arra készülünk a legjobban,

az ő játékukat próbáltuk modellezni: támadást, védekezést, emberelőnyt- és hátrányt egyaránt" - magyarázta. Úgy véli, mivel tíz nappal a találkozó előtt elkezdtek készülni a riválisra, a rangadóra tökéletesen felkészült lesz a csapat.

"Úgy tudunk bemenni ellenük, hogy a győzelem - úgy gondolom - nem lesz kérdés" - jelentette ki.

A bal combján lévő kinezilógiai tapaszról azt mondta: az elmúlt három hétben a felkészülés során kissé túlterhelt volt az izomzata, a "rakoncátlankodó" combközelítője miatt volt rá szükség, de a vb-re rendben lesz.

Magyar aranyérem esetén Vámos és Varga Dénes beéri Slobodan Nikicet: a Vasas jelenlegi edzője, a szerbek egykori remek centere a sportág történetének jelenlegi egyetlen háromszoros világbajnoka.

"Nagyon reméljük, hogy így lesz, ez egy hozadéka annak a munkának, amit már beleraktunk és amit kint Dohában is el fogunk végezni. Ennek lehet a hozadéka, hogy eljutunk a döntőig és megnyerjük, de először a csoportmeccsek mentén kell haladnunk" - nyilatkozott Vámos.

A Dohába pénteken utazó válogatott hétfőn kezdi meg a vb-menetelést a románok ellen, jövő szerdán az olaszok, két napra rá a kazahok következnek. A csoportelső azonnal a negyeddöntőbe jut, a második helyezett minden bizonnyal a szerb-montenegrói-amerikai hármas egyikével játszik keresztbe a nyolc közé jutásért.

A dohai vb-csapat

kapusok:

Vogel Soma, Bányai Márk

mezőnyjátékosok:

Angyal Dániel, Manhercz Krisztián, Pohl Zoltán, Vámos Márton, Nagy Ádám, Zalánki Gergő, Fekete Gergő, Német Toni, Varga Dénes, Jansik Szilárd, Kovács Péter, Bányai Márk, Vigvári Vince, Tátrai Dávid