Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

"Merőleges" a szél a Balatonra, megdőlhet a Kékszalag-csúcs

InfoRádió
2023. július 6. 08:37
Holczhauser András vitorlásszövetségi főtitkártól megtudtuk, a több testű hajók 7 óra 13 percnél is gyorsabban tehetik meg az elvileg 155 kilométeres távot Füredtől az óramutató járásával megegyező irányban.

Délelőtt 11 órakor dördül el a startpisztoly az 55. Kékszalag balatoni tókerülő vitorlásversenyen - azért két órával később a tervezettnél, mert a reggeli ítéletidő miatt sokan nehezen keveredtek volna el a rajthelyre.

Az InfoRádió Holczhauser Andrástól, a vitorlásszövetség főtitkárától megtudta, a verseny el tud indulni 11-kor, még kicsit gyengébb is a szél, mint várták, de így is erős, északnyugati irányú.

"Kedvező a széljárás, gyors Kékszalagra van esélyünk, meg is dőlhet a 7 óra 13 perc, 21 másodperces rekord is megdőlhet"

- szögezte le.

Tapasztalatai alapján ilyenkor, "jól vitorlázható" szélben állt ki a legkevesebb versenyző a viadalból, a kisebb és a nagyobb hajók közül is több teljesíthet szintidőn (48 óra) belül, általában ez a mezőny 85 százalékának sikerül.

Idei számok

Az idén 515 hajó és 2532 sportoló nevezett a Kékszalagra, a versenyen 29 kategóriában és 8 előnyszámítási csoportban mérkőznek meg, a versenyen belül is versenyben van tehát.

A legesélyesebb hajók idén is a több testű, 50 lábas "járművek", amelyek akár 2-3-szor gyorsabbak is lehetnek a hagyományosabb hajóknál, ők már délután befuthatnak a szakmai várakozásai szerint.

A versenyzők balatonfüredi móló elől egy 6,5 kilométeres rajtvonalról vágnak neki, az első pályajel Kenesén van, a második Siófokon, a harmadik pedig Keszthelyen, a menetiránnyal megegyezően haladnak majd. A verseny légvonalban 155 km, a tényleges hossz viszont szélirányfüggő.

"Most a tóra merőleges a szél, így viszonylag keveset kell cirkálni, a megtett távolság is közelít majd ehhez a 155 kilométerhez" - mutatott rá.

Csaknem 90 éve rendezték az első Kékszalagot, ez a mostani az 55. A verseny menete nem változik, az idei különlegesség a közvetítésben rejlik, folyamatosan lehet látni mindent bő 48 órán át - a Magyar Vitorlás Szövetség Facebook-oldalán -, még a díjátadót is, és

a versenyzők maguk is jogot kaptak arra, hogy az utat streameljék,

így még különlegesebb élmény lehet követni az esetleges rekorddöntést.

A Kékszalag ma már fesztivál, napok óta zajlanak a sport- és kulturális programok a Balatonon, főképp a keleti medencében.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kékszalag-rajt - Holzhauser András
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást