Nyitókép: MTI/EPA/Ali Haider

A sakkbotrány újabb fejezete: Hans Niemann bepereli vádlóit

Infostart
2022. október 21. 13:20
A jó hírnév megsértése miatt indít pert valamint a Chess.com szakoldal és Magnus Carlsen ellen.

A fiatal nagymester, Hans Niemann 100 millió dolláros kártérítési pert indít norvég ellenfele, Carlsen ellen, egyben a Chess.com-nak is bíróságon megy neki azért, mert az oldal azt állította, több mint 100 mérkőzésen csalt.

Niemann azt mondja, a vádak a megélhetését is veszélybe sodorják. A Chess.com ügyvédei szerint Niemann állításai alaptalanok - írja a BBC.

Összejátszik a nagymester és a Chess.com?

Niemann a keresetben azzal vádolja Carlsent, hogy saját sakkoldalával, a Play Magnusszal és az azt felvásárolni szándékozó Chess.com-mal együttműködve, lejáratókampányt folytat ellen.

"Kártérítést kér rágalmazás miatt és azért, mert összejátszottak ellene, hogy feketelistára tegyék őt abban, amire az életét szentelte"

- áll a keresetben.

A Chess.com elutasítja a vádat és készen áll arra, hogy saját maga, illetve a becsületesen sakkozó játékosok képviseletében is tisztázhassa az ügyet. Carlsen egyelőre nem reagált a vádakra.

Niemann beperli Hikaru Nakamurát is, mert a nagymester, a Chess.comon streamelt tartalomban ismételte meg az ellene felhozott vádakat.

Bizonyítékokat még senki sem mutatott

Carlsent sokan tartják minden idők legjobb sakkozójának, szeptemberben mégis vereséget szenvedett Hans Niemanntól. A norvég azzal gyanúsította, hogy csalt, illetve arról beszélt, túl gyorsan tört a sakkvilág élére. Niemann szerint ugyanakkor

Carlsen csak a vereséget képtelen elfogadni,

ezért akarja tinédzser ellenfele reputációját tönkretenni, hogy később már esélye se legyen őt legyőzni.

Sem Carlsen, sem a Chess.com nem mutatott be eddig konkrét bizonyítékokat arra, hogy Niemann csalt volna. A Chess.com ugyanakkor közzétett egy 72 oldalas elemzést arról, hogyan csalhatott a fiatal játékos több mint 100 mérkőzésen, melyek egy részén pénzdíj is ütötte a markát. Az elemzés összehasonlította lépéseit a számítógépek által javasolt lépésekkel - amelyek jobbak, mint amilyen lépéseket a hús-vér játékosok szoktak tenni -, és figyelembe vette többek között az eredmények valószínűségét.

Két csalást elismert Niemann

Niemann azt már elismerte, hogy 12 és 16 évesen csalt sakkmeccseken, de ezeket, elmondása szerint, nem versenyhelyzetben követte el. A Chess.com eltiltotta őt az oldal használatától, illetve minden olyan élőben megrendezett tornától is, melynek szponzora.

Niemann szerint a lépés Carlsen nyomására történt, akinek Play Magnus cégét 83 millió dollárért vásárolja meg a Chess.com.

"Carlsen, miután megszilárdította pozícióját, mint a sakk királya, úgy gondolja, hogy ha sakkról van szó, azt tehet, amit akar, és megússza" - hangoztatta a 19 éves profi sakkjátékos.