Nyitókép: Szigetváry Zsolt

A legaktívabbak: Juventus, Tottenham, Newcastle, Barcelona

Infostart
2022. február 1. 07:24
Jó néhány sztárklub is aktivizálta magát a 2022-es januári átigazolási időszak utolsó napján. Két meghatározó futballista távozott az OTP Bank Ligából is.

Különösen aktív volt a Barcelona, amely januárban korábban már leigazolta Daniel Alvest, Ferran Torrest és kölcsönvette Adana Traorét. A klub meg tudta tartani Ousmane Dembélét, s noha korábban úgy tűnt, a francia vilkágbajnok távozása a feltétele annak, hogy Pierre-Emerick Aubameyangot kölcsönvegye a klub, a nap utolsó óráiban a gaboni csatár orvosi vizsgálaton vett részt a Camp Nouban, majd szabad ügynökként szerződést kapott.

Nagyon fontos napot zárt a Juventus is. A torinói klub az elmúlt héten megszerezte Dusan Vlahovicsot a Fiorentinától, a szerb támadó lett a maga 70 millió eurójával az átigazolási időszak legdrágább játékosa. Hétfőn Denis Zakaria a Borussia Mönchengladbachból a Juvéba igazolt. A torinói klub három futballistáját elengedve szorította le a költségeit, az uruguayi Rodrigo Bentancur és a svéde Dejan Kulusevski a Tottenhamhez, a walesi Aron Ramsey pedig a skót Rangershöz lépett át.

A Tottenham azért vette meg, illetve kölcsön a két juvést, mert elengedve az Olympique Lyonhoz a francia klubhoz tulajdonképpen visszatérő Tanguy Ndombélét. A Brentford leszerződtette Cristian Eriksent.

A Newcastle-nek ez volt az első átigazolási időszaka, amióta szaúd-arábiai tulajdonba került. Mindent figyelembe véve, majdnem százmillió eurónak megfelelő összeget költött el a klub, pedig még az sem biztos, hogy bent tud-e maradni a Premier League-ben. Új szerzeményei: Bruno Guimaraes a Lyontól, Keran Trippier az Atlético Madridtól, Chris Wood a Burnleytől és Matt Targett az Aston Villától. Különösen Bruno Guimaraes került sokba, 42,1 millió eurós vételára a negyedik legmagasabb a téli átigazolási időszakban. Csak Vlahovicsért, Ferran Torresért (Barcelona, 55 millió) és Luis Diazért (Liverpool, 45 millió) fizettek többet.

Frank Lampardot választotta az Everton a menedzseri posztra, a korábbi világklasszis középpályás sokat tett azért, hogy Dele Alli az Evertonhoz kerüljön. A liverpooli Kékek megszerezték a Manchester Unitedből a holland Donny van de Beeket.

A Liverpoolt már érintettük Luis Diaz kapcsán, Jürgen Klopp kérte a Fulham játékosának, Fabio Carvalhónak a megszerzését is. Klubja rábólintott a londoniak által szabott vételárra.

A Manchester City megszerezte, de fél évre még a River Plate-nél hagyta a 22 éves Julán Álvarezt. A Premier League klubjai, a jelek szerint visszatértek a költéseket tekintve a járvány ewlőti szintre, a 295 milliárd fontos össszköltése a januárnak a valaha volt második legnagyobb a téli időszakban, Érdekes,.hogy a további négy nagy liga klubjai 380 milió eurót, 317 millió fontot költöttek, ez szinte ugyanannyi, amennyit a Premier League és a Championship alakulatai kiadtak.

Olaszországban a Genoa volt a legaktívabb, tíz futballista érkezett, tizenketten távoztak. Előbbi lista éke az izlandi válogatott Albert Gudmundsson, a távozók között van Goran Pandev, aki Gianluigi Buffon klubtársa lesz a Parmánál.

Caicedo, ugyancsak a Genoától az Internazionaléhoz igazolt, odament az Atalanta német válogatottja, Gosens is. Az AS Roma két új szerzeménye Sergio Oliveira a Portóból és Maitland-Niles az Arsenalból.

Két futballista a magyar élvonalból igazolt külföldre. Bognár István, a Paks középpályása a ciprusi Arisz Limasszolhoz ment. Az albán válogatott Myrto Uzuni, spanyol lapértesülések szerint három és fél millió euróért, a Ferencvárostól a spanyol élvonalbeli Granadához ment. A transfermarkt.hu szerint Uzunit 2020 nyarán 1,8 millió euróért vette meg a Ferencváros.