Nyitókép: MTI/AP/Agence France Presse/Behrouz Mehri

Itt a vége: teljesen zárt kapus lesz az olimpia

Infostart / MTI
2021. július 8. 15:57
Japán nézők sem lehetnek a július 23-án kezdődő tokiói olimpia versenyein, az esemény így teljesen zárt kapus lesz.

A döntést csütörtökön jelentették be a szervezők. Meghozatala előtt egyeztettek a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal. Nem sokkal korábban a japán kormány a koronavírus-járvány miatt július 12-étől augusztus 22-éig rendkívüli állapotot hirdetett a fővárosban.

A világjárvány kezdete óta Tokióban negyedszer vezetnek be rendkívüli állapotot, ezúttal azért, mert a városban továbbra is emelkedik a fertőzöttek száma, terjed az indiai eredetű delta vírusmutáció, és közben a nyári időszak miatt a lakosság is egyre tevékenyebb. Szerdán 920 fertőzöttet regisztráltak, 206-tal többet, mint egy héttel korábban.

Ennyi új esetet utoljára május 13-án vettek nyilvántartásba.

A külföldi szurkolók részvételét már tavasszal megtiltották, a helyi szurkolók engedélyezett létszámát pedig egyre újabb és újabb döntésekkel kurtították meg, de mostanáig az volt a terv, hogy valamilyen, helyszínenként korlátozott számban ugyan, de ott lehetnek a lelátókon. A végső döntést az utolsó lehetséges időpontban hozták meg.

  • Az augusztus 8-ig tartó tokiói játékokon - amelyet a pandémia miatt tavalyról halasztottak idén nyárra - 176 magyar sportoló vesz részt.
  • A paralimpia augusztus 25-én kezdődik, a magyar paralimpiai csapatnak 37 kvótája van jelenleg.

Az olimpia megrendezését a helyi egészségügyi szakértők és polgárok zöme ellenzi.

(A nyitóképen: Hasimoto Szeiko, a tokiói nyári olimpiát és paralimpiát előkészítő bizottság elnöke (b2), Marukava Tamajo olimpiaügyi miniszter (j) valamint Juriko Koike tokiói kormányzó (b, kivetítőn) és Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a NOB elnöke (j2, kivetítőn) megbeszélést folytatott a japán fővárosban 2021. július 8-án.)