Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Alejandro Garcia

Letartóztatták Bartomeut, a Barcelona előző elnökét

Infostart
2021. március 1. 16:15
Spanyol hírforrások szerint a katalán rendőrség, a Mossos d'Esquadra letartóztatta Josep Maria Bartomeut, a Barcelona 2020 őszén lemondott elnökét.

A Marca szerint a lépés a tavaly februárban kirobbant Barcagate-botránnyal kapcsolatos, a rendőrség hétfőn emiatt kutatta át a klub irodáit.

ACadena SER és a RAC1 is úgy tudja, hogy Oscar Grau vezérigazgatót és Roman Gomez Ponti ügyvédet letartóztatták a Camp Nouban, míg Jaume Masferrerhas volt igazgatót, akárcsak Bartomeut, otthonában vették őrizetbe.

Mindannyiukat egy helyi rendőrkapitányságra vitték, ahol kihallgatták őket, de valószínűleg az éjszakát otthon töltheti.

A letartóztatások elrendelése nem a bíróságok döntése volt. A katalán igazságszolgáltatási rendszer szerint a letartóztatások a Mossos d'Esquadra kizárólagos döntését jelentették. A bíróságok csak házkutatást rendeltek el a klub irodáiban.

Egyre több derül ki a Barcagate botrányról.

Állítólag a Barcelona fizetett a közösségi média becsmérlő bejegyzéseiért,

amelyek azokról szóltak, akik Bartomeu elnökségét és tevékenységét ellenezték. Ez kiterjedt néhány jelenlegi játékos, mint Lionel Messi és Gerard Pique bírálatára is.

A PricewaterhouseCoopers által végzett külső ellenőrzés kizárta, hogy Bartomeu és az elnöksége állna a törvénytelenségek mögött, mégis bírósági eljárás indult, miután Adriana Gil bíró elfogadta a Dignitat Blaugrana platform, a klub tagjainak panaszát. A panasz hanyag gazdálkodásra és / vagy korrupcióra hivatkozott.

A vizsgálat középpontjában az az állítás áll, hogy a Barcelona a szolgáltatások szokásos piaci árának hatszorosát fizette. Ezt azonban a külső ellenőrzés során is elvetették. Ehhez képest a mostani történések meglepőek.