Nyitókép: MTI/AP/Antonio Calanni

A koronavírus zárt kapuk mögé űzheti az olasz futballt

Infostart / Dénes Tamás
2020. február 24. 20:50
Egyre valószínűbb, több mérkőzést is zárt kapuk mögött játszanak majd le Észak-Olaszországban a következő napokban a terjedő koronavírus miatt.

Múlt vasárnap négy Serie A-s mérkőzést elhalasztottak az észak-olaszországi járványhelyzet miatt. Az éjszakai órákban Giuseppe Conte miniszterelnök arról beszélt a RAI, a közszolgálati televízió adásában, hogy várhatóan teljes zárlatot rendelnek majd el az érintett területeken március elsejéig biztosan, de egészen a helyzet normalizálódásig.

Veszélybe került több, nagy érdeklődéssel várt találkozó megrendezése, így az Internazionale a bolgár Ludogorec elleni Európa-liga-találkozója, illetve a vasárnapra kiírt Derby d’Italia, az Internazionale és a Juventus rangadója.

Akkor még néhány mérkőzés esetében kilátásba helyezték, hogy esetleg más helyszínen játsszák le – a nemzetközi kupákban, például, olyan szoros a menetrend, hogy nincs lehetőség a halasztgatásokra. Ezt az ötletet később elvetették, úgy vélve, hogy az új helyszínekre telepítés nagy nehézségekbe ütközne.

Paolo Dal Pino, a futball-liga elnöke levelet írt a kormányzatnak, amelyben azt javasolta – a klubok kérését tolmácsolva –, hogy játsszák le a kiírt mérkőzéseket, mind a bajnoki találkozókat, mind az Olasz Kupa-meccseket, mind pedig az Észak-Olaszországba rendezendő nemzetközi kupamérkőzéseket. Ám

biztonsági okokból zárt kapuk mögött.

Állítólag Conte miniszterelnök várhatóan hozzájárul majd a kérés teljesítéséhez.

Kedden este kilenc órától játsszák a Bajnokok Ligájábnan a Napoli–Barcelona mérkőzést. Az UEFA állandóan figyeli a helyzetet, de egyelőre nem vetődött fel olyan körülmény, amely miatt veszélyben lenne a nyolcaddöntő megrendezése. A Barcelona csapata megérkezett Nápolyba. Quique Setién vezetőedző és Gerard Piqué részt vett az ilyenkor kötelező sajtótájékoztatón is.

Az északi klubok közül a Juventus szerdán lép pályára, mégpedig a franciaországi Lyonban, a helyi Olympique ellen. A csapat elutazik a mérkőzésre, ugyanakkor a szurkolókat felszólították, hogy ne keljenek útra. Hivatalos tiltás azonban egyelőre nincsen.