Nyitókép: MTI/AP-EFE/Rodrigo Jiménez

Klasszikusok tömören: Vinícius játszott, Suárez betalált

Infostart / Dénes Tamás
2019. február 28. 13:05
Igazuk lett a fogadóirodáknak, a hazai pályán elért 1-1 után a Barcelona nyerni tudott a Real Madrid ellen a spanyol Király-kupa elődöntőjében, s története során negyvenegyedszer bejutott a fináléba.

„Vinícius játszott, Suárez betalált” – foglalta össze a madridi AS a lényeget. Ameddig a Real Madrid fiatal brazilja – kétségtelen, hogy esetenként nagyon ügyesen helyzetbe kerülve – minden lehetőséget elpuskázott, a Barça uruguayi centere, noha az első félidőben szinte észrevehetetlen volt, mindhárom gólban főszerepet játszott.

A Barcelona 93 éve nem nyert ebben a sorozatban ilyen fölényesen a Real Madrid pályáján.

(Az 1959-es elődöntőben még a mostaninál is több gólt, négyet szerzett, de akkor kettőt kapott. Puskás Ferenc egy, Kocsis Sándor két gólt szerzett a 4:2-es vendéggyőzelemmel véget érő találkozón.)

A meccs az 50. és a 69. perc között dőlt el, Suárez vezető gólja után még talán elképzelhető volt, hogy a Madrid két gólt szerezve fordít, 0-2 után ellenben már nem maradt nyitott kérdés. A 73. percben Casemiro felrúgta a tizenhatoson belül Suárezt, aki belőtte a megítélt büntetőt, de ez már csak a különbséget növelte.

Az első félidőben a Real Madrid is kaphatott volna egy büntetőt, egy Vinícius elleni szabálytalanság miatt. Az esetet azóta is sokan vitatják, néhányan elvett fordulópontnak tartják – más lett volna a mérkőzés későbbi sorsa, ha vezet a Madrid –, de jellemző, hogy még a korábbi ismert spanyol játékvezetők sem egyeznek meg abban, hogy mit kellet volna ítélni.

Ernesto Valverde, a Barcelona edzője győzelemmel ünnepelte a századik mérkőzését a csapat élén,

Santiago Hernán Solari, az ellenfél edzője először veszített El Clásicón – igaz, ez még csak a második volt edzői pályafutása során. Meglepően gyenge a a Real Madrid mérlege az elmúlt időszakban a hazai rendezésű El Clásicókon: 2014 decembere óta a Bernabéuban rendezett öt meccsből egyet, egy spanyol Szuperkupa-döntőt nyert meg a Madrid (2-0), egyébként a további négy találkozón összesen szerzett két gólt, szemben a Barcelona tizenhárom találatával.

„Az első lövésükből gólt szereztek, a második találatuk pedig öngól volt, mi viszont kihagytuk a helyzeteinket.

Mindent kiadtunk magukból, kellő szívvel és kreativitással játszottunk, mégis szomorkodhatunk, mert nem jutottunk döntőbe.

Reméljük, hogy azokból a lehetőségeinkből, amelyek most kimaradtak, szombaton, a bajnokin, majd gólt szerzünk. Egy ilyen csalódás után a futballban azonnal talpra kell állni, mert rögtön ott van a következő találkozó” – mondta Santiago Hernán Solari, a Real Madrid vezetőedzője. Valverde szerint „a futball néha véletlenszerű. Lyonban 25 lövésünk volt, mégis gól nélkül maradtunk, és az emberek már azt mondták, hogy válságban vagyunk”.

A mérkőzés „utójátékához” tartozik, hogy amikor Gerard Piquét a VAR-ról kérdezték, a világbajnok védő így felelt:

„Ha a spanyol tévé többet foglalkozna a politikai foglyokkal szembeni eljárásokkal, ami szuper igazságtalan, és kevesebbet a VAR-ral, jobb lenne ez az ország.”

Értesülések szerint az El Clásico alatt kirabolták Karim Benzema lakását.

Folytatás – már legalábbis a futballpárharcé – szombat este, ismét a Bernabéuban, a bajnoki pontokért.