Nyitókép: Pixabay.com

Komoly veszélyben van az ökölvívás a 2020-as olimpián

Infostart / MTI
2018. november 30. 15:47
A sportág nemzetközi szövetsége olyan mélységű gazdálkodási hiányosságokat mutatott a közelmúltban, hogy nem szervezhetnek olimpiai selejtezőversenyeket és tokiói tesztviadalokat sem.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) befagyasztja kapcsolatát a Nemzetközi Ökölvívó Szövetséggel (AIBA), melynek így

a tokiói olimpia versenyeinek előkészítését is fel kell függesztenie.

A sportági szervezet ellen NOB-vizsgálat indul.

A végrehajtó bizottság pénteki, tokiói ülésén a tagok áttanulmányozták az AIBA-tól július közepén kért beszámolót, mely a sportági szövetség elmúlt időszakban tett lépéseit foglalja össze a NOB által korábban felvetett problémák ügyében, többek között a szövetség vezetésével, illetve gazdálkodásával kapcsolatban.

A végrehajtó bizottság mostani döntése többek között azt jelenti, hogy

a NOB azonnali hatállyal felfüggeszti az AIBA-nak szánt kifizetéseit, a szövetség pedig nem használhatja az olimpiai ötkarikát és a 2020-as nyári játékok logóját sem. Az AIBA nem lehet kapcsolatban a tokiói olimpia szervezőivel, a jegyeladásokat sem intézheti a sportág versenyeire,

sőt, a kvalifikációs rendszert sem határozhatja meg, nem tervezhet tesztversenyt a japán fővárosba és az olimpiai bokszprogramot sem alakíthatja ki.

Hasonló problémák vannak a sportág magyarországi tagszervezeténél is, ahol a nyári budapesti junior-vb vitte csődbe a szövetséget.

Feltörekvőben viszont a kick-box

A NOB hivatalosan is elismerte a WAKO (World Association of Kickboxing Organizations) világszövetséget - adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség. A NOB elnöksége pénteki tokiói ülésén hozta a döntést, amellyel

gyakorlatilag felvette a kick-boxot az olimpiai - bár az ötkarikás játékokon nem szereplő - sportágak közé.

A fejleményről Thomas Bach, a NOB elnöke levélben értesítette Francesca Falsonit, a WAKO ideiglenes elnökét, üdvözölve a kick-box világszövetséget az olimpiai családban. Falsoni a WAKO hivatalos honlapján mérföldkőnek nevezte a döntést. Emlékeztetett rá, hogy a 129 tagországgal rendelkező WAKO még 2016-ban folyamodott az elismerésért.

"Mintha hirtelen bekerültünk volna egy elit klub tagjai közé" - fogalmazott Galambos Péter, a Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke. "Ez a döntés az egész világon hatalmas presztízst jelent a kick-boxnak, és rendkívül sok területre kihat majd. Nincs ez másképpen Magyarországon sem".

A tavalyi kick-box világbajnokságnak Budapest adott otthont, ahol a magyar válogatott második helyen végzett az éremtáblázaton.

Szintén másodikak lettek a magyarok e küzdősport idei korosztályos vébéjén, jövőre pedig Magyarország rendezheti az utánpótláskorúak Európa-bajnokságát.