Nyitókép: MTI/EPA/Koca Sulejmanovic

Orban után újabb futballistát honosíthat a válogatott

Infostart
2018. november 8. 12:21
A Vidiben futballozó francia Loic Nego lesz magyar állampolgár.

A csakfoci.hu értesülései szerint rövidesen magyar állampolgár lesz a Vidi játékosa, Loic Nego. A honosítási kérelmet már beadták, az ügy folyamatban van, és a francia születésű szélső rövidesen leteheti az állampolgári esküt is.

Nego a Vidi keretének egyik legnagyobb erőssége: több poszton is bevethető, és gólokkal, gólpasszokkal is segít. A külföldi klubok is szemet vetettek rá, de a Vidinél még a tél folyamán előrelátóak voltak a vezetők, és 2021-ig hosszabbítottak vele.

A honosítás után a játéka alapján egyértelműen erőssége lenne a magyar válogatottnak is. Marco Rossi szövetségi kapitány is örülne annak, ha Nego csatlakozna a kerethez, valamint a játékos is szívesen lenne magyar válogatott. A helyzet azonban nem ennyire egyszerű. A FIFA vérségi köteléket vagy hosszú helyben lakást vár el azoktól, akik új válogatott színeit szeretnék magukra ölteni. Nego esetében az előbbi kizárt, utóbbi nem. A szélső 2013 szeptemberében szerződött Magyarországra, vagyis több mint öt éve, csakhogy közben hét hónapot eltöltött Angliában is, így csak jövő augusztusban él majd öt éve Magyarországon.

Az állampolgárság megszerzése után a játékosnak és a hazai szövetségnek közösen kell a világszövetséghez fordulnia a kérelem ügyében. Nem kizárt egyébként, hogy a FIFA a fél éves távollét ellenére is engedélyt ad ahhoz, hogy Nego pályára léphessen Magyarország színeiben, hiszen olykor rugalmasan dönt ilyen kérdésekben a nemzetközi szövetség.

A 27 éves légiós esetében azonban van más nehezítő körülmény is. Papíron ugyanis az sem játszhatna felnőttszinten egy másik válogatottban, aki valamelyik korosztályos csapatban tétmérkőzésen már pályára lépett máshol – kivéve, ha már akkor is megvolt a “másik” állampolgársága, de ez Nego esetében nincs így. Nego azonban 16 éves korától minden korosztályos francia válogatottban játszott, az U20-as csapat tagjaként világbajnoki bronzérmes is volt.

Nego esete mégsem reménytelen, mert a FIFA nem mindig következetes hasonló ügyekben, bizonyos ügyeknél egyéni elbírálás alapján tehet kivételt.