Nyitókép: SRDJAN SUKI

Usain Bolt kulcsmeccset játszik az ausztrál futballbajnokság rajtja előtt

Infostart
2018. október 10. 19:14
A világ leggyorsabb embere nem tréfált: profi focista akart lenni, és ettől már csak egyetlen lépés választja el az ausztrál Central Coast Mariners csapatánál. Pénteken kezdeni fog.

Régóta kacérkodik a labdarúgással a világ leggyorsabb embere, a 100 és 200 méteres síkfutás világcsúcstartója, az atlétikától való visszavonulást tavaly bejelentett jamaicai sprinter, Usain Bolt.

Miután utolsó versenye, a tavalyi londoni világbajnokság óta nem kellett futóedzéseire koncentrálnia, elszántságából úgy tűnt, valóban profi focistának áll. Ám

hiába boronálták össze az angol Manchester Uniteddal, amiért rajong, illetve hiába vett részt a norvég Strömsgodset és a német Borussia Dortmund egy-két edzésén

(egy alkalommal 1500 néző előtt oktatta köténnyel Dario Scuderit és fejelt egy gólt, valamint vágott egy másikat büntetőből), a 31 esztendős vágtázó nem kapott profi szerződést a sztárklubok egyikétől sem. Úgy tűnik, hiába bizonygatta a médiában, hogy új pályára áll "valamelyik top bajnokságban".

Ám még meg sem kezdődött labdarúgó-pályafutása akkor vett fordulatot, amikor idén február végén a Facebookon bejelentette,

profi szerződést fog aláírni

egy meg nem nevezett labdarúgócsapatnál.

A bejelentésből, igaz, csak nyárra, de (majdnem) valóság lett: a nyolcszoros olimpiai bajnok atléta augusztusban csatlakozott az ausztráliai Central Coast Mariners csapatához Gosfordban (Sydneytől 80 kilométerre), hathetes próbajáték-szerződéssel a kezében.

"Biztosan fogok hibázni, de azon leszek, hogy a legtöbbet hozzam ki magamból" - fogalmazott augusztus 31-ei bemutatkozó mérkőzése előtt a balszélen bevetni kívánt Bolt, hozzátéve, az irányváltásokkal vannak a legnagyobb problémái.

Az edzőmeccsen aztán a megbeszéltek szerint 20 percet kapott csereként, csapata 6-1-re nyert a Central Coast Select nevű amatőr együttes ellen.

Az ausztrál labdarúgó-szezon október 19-én rajtol, és Usain Bolt és csapata az edzőmérkőzések szakaszában most fontos állomáshoz érkezett:

pénteken a Macarthur South West United ellen Mike Mulvey vezetőedző kezdőként, a támadósorban számol vele,

és mint Bolt szavait a Reuters brit hírügynökség idézte, e mérkőzés meghatározza a klub és a sportoló további közös terveit.

A kemény edzéseknek köszönhetően mozgáskoordinációja és labdakezelése szerinte sokat javult, a helyzetkihasználó képessége pedig pénteken kiderül.

A Mariners a tízcsapatos ausztrál bajnokságban az előző idényben egyébként az utolsó helyen végzett.