Nyitókép: ANDREA DI MARCO

Csak a Roma adhat reményt a Juventusnak

Infostart / Dénes Tamás
2018. április 11. 15:35
A keddi meglepő eredmények után várható-e újabb csoda a Bajnokok Ligája negyeddöntőiben? Ez az alapkérdés a Real Madrid–Juventus és a Bayern München–Sevilla találkozó előtt. A papírforma a két pályaválasztó továbbjutását ígéri. De a Roma bravúrja példa lehet a két vendégcsapat számára.

A számok, a futballmúlt nyilván a Real Madrid mellett szól. A királyi klub huszonhét éve, 1991 óta nem veszített a Bernabéuban negyeddöntőt a bajnokok tornáján. Már a fogalmazás is óvatosságot igényel, hiszen a Szpartak Moszkva madridi sikere idején még a BEK, s nem a BL serlegéért játszottak a csapatok.

A Real Madrid története során még soha nem kapott ki BL-mérkőzésen a Bernabéuban olyan különbséggel, mint amilyen most a hosszabbítást jelentené.

Ami a másik oldalt illeti, a Juve a BL egyenes kieséses szakaszában három gólt legutóbbi 2015. március 18-án, a Borussia Dortmund ellen szerzett, 3-0-ra nyert. Kivételes alkalom volt, mert azon kívül csupán egyszer, a skót Celtic ellen nyert még két évvel korábban 3-0-ra. A 21. században soha máskor nem ért el olyan eredményt, ami most a hosszabbítást jelentené legalább a számára. Azt is érdemes tudni, hogy a Real Madrid immár évek óta együtt játszó „törzsgárdája”

2011 óta minden egyes hazai mérkőzésén szerzett gólt a királykategóriában,

ha pedig ma este is lő egyet, a Juvénak már négy kellene, amelyet még a csoportszakaszt is beleértve is csak két gyenge ellenféllel, a svéd Djurgårdennel és a horvát Dinamo Zagrebbel szemben tudott elérni a kétezres években.

Még a Juventus tagjai is elismeréssel szólnak a Real Madrid ászairól, különösen Cristiano Ronaldóról, akit Gianluigi Buffon a világ leginkább dönteni tudó futballistájának nevezett. A portugál az éppen a Juve elleni, tavalyi cardiffi döntővel kezdődően minden BL-mérkőzésén szerzett gólt, ez önmagában is lenyűgöző teljesítmény. Még inkább az, ha azt említjük, hogy az elmúlt években egyedül vagy társbérletben mindig a BL góllövőlistájának az élén végző

CR7 a tavalyi negyeddöntőkkel kezdődően 14 mérkőzésen 24 gólt szerzett,

egyedül az Atlético elleni 2017-es elődöntő-visszavágón nem talált a kapuba, miután az első meccsen már meglőtte döntő mesterhármasát.

A Real Madrid Sergio Ramos nélkül, Vallejóval az egyik középső védő posztján áll ki, Nacho sérült. Várhatóan nem Gareth Bale, hanem Isco kezd majd, akárcsak Torinóban. Keylor Navas, Carvajal, Varane, Marcelo, Modrić, Kroos, Casemiro, Benzema és Cristiano Ronaldo a további kilenc névsora.

A Juventusnál Paulo Dybala eltiltott, miként az első meccsen kezdő Bentancur is. Bernardeschi és Barzagli sérült, így a kezdő tizenegy: Buffon – De Sciglio, Benatia, Chiellini, Alex Sandro – Khedira, Pjanić, Matuidi – Cuadrado, Higuaín, Douglas Costa. A tizenegy „zebra” közül ketten játszottak korábban a Real Madridban: Gonzalo Higuaín és Sami Khedira.

Az ilyen nagy találkozók, rangadók előtt „szokás”, hogy a nemzetközi sajtó megszellőztet néhány pletykát. A legfrissebb, hogy Massimiliano Allegri távozik a Juvétól az idény végén (ez annak ellenére is valószínű, hogy nemrégiben éppen azt lehetett olvasni, hogy ő lehet a torinói klub „Alex Fergusona”), s majd Zinedine Zidane kerül a helyére. Zizou játszott a Juventusban, szinte hazamenne, de azért nem könnyű elképzelni, különösen egy újabb sikeres BL-szereplés esetén, hogy mostanában távozna Madridból.

A másik párban a Bayern München 2-1-es előnnyel kezd a spanyol Sevilla ellen. Jupp Heynckes az első találkozón még tovább javította az általa tartott rekordot:

sorozatban immár 12 BL-meccset nyert meg,

s kevéssé valószínű, hogy a sor megszakadjon. Mindazonáltal Arjen Robben, a csapat holland középpályása a kötelező óvatossággal nyilatkozott a keddi sajtótájékoztatón, kiemelve, hogy tiszteletet parancsol a Sevilla manchesteri sikere. Alkalmasint Vincenzo Montella, a spanyolok olasz edzője is az Old Traffordon elért 2-1-re célzott, amikor azt mondta: „Egyáltalán nem lehetetlen küldetés vár ránk. Ha elhisszük, hogy nyerhetünk, van esélyünk.”

Heynckes számára dilemma, hogy hat játékosa (Ribéry, Lewandowski, Boateng, Kimmich, Tolisso, Rudy) is kizárja magát az elődöntőből egy esetleges sárga lappal. Ezért aztán nagyon is elképzelhető, hogy Süle lesz Hummels oldalán az egyik belső védő, nem pedig Boateng.

A nagy kérdés, hogy Lewandowski szerepeltetését megkockáztatja-e Heynckes,

A Real Madrid–Juventus találkozót az M4, a Bayern–Sevilla mérkőzést a Sport1 közvetíti, mindkettő 20.45-kor kezdődik.