Világelső akar lenni az új magyar teniszcsillag

Infostart
2017. január 30. 17:27
Korábban nem tűzött ki célokat, de az Australian Open előtt muszáj volt, most pedig már a világelsőségre koncentrál - mondta Piros Zsombor az InfoRádiónak.

A világelsőséget célozza meg a junior teniszezők között Piros Zsombor, az MTK 17 éves játékosa, aki szombaton megnyerte az ausztrál nyílt teniszbajnokságot. 

A negyeddöntő volt a fiatal sportoló célja az Australian Open előtt, és úgy indult neki, hogy ez egy felvezető verseny, jó lenne 2-3 meccset játszani, és belejönni a versenyzésbe. Sokat segített, hogy tavaly is szerepelt a juniorok között, ezzel a tapasztalattal a háta mögött most nagyon magabiztosan kezdett.

"Meccsről meccsre nőtt az önbizalmam, de azt nem gondoltam volna, hogy az első mérkőzést ilyen simán fogom nyerni. A holland fiú tavaly nyáron az Európa-bajnokságon két szettben vert meg, igaz, akkor nem voltam százszázalékos. Vissza szerettem volna vágni neki" - fejtette ki.

Úgy véli, magabiztosan és fegyelmezetten játszott az egész versenyen. Az utóbbi időben a legtöbbet mentálisan fejlődött, annak köszönhetően, hogy sokszor volt "mély vízben", ahol nála sokkal jobb játékosokkal tudott megmérkőzni.

"Kitűztem egy célt a győzelmem után: örülnék, ha az ATP-n idén a top 500-ba kerülnék, és megcélzom a juniorok között a világelsőséget."

A fiatal versenyző nagyon örül, hogy beszélgethetett híres játékosokkal és edzőkkel, például Rafael Nadal edzőjével, Toni Nadallal.

"Nyáron voltam az akadémiáján, és edzettünk egy hetet. Az első melbourne-i találkozásunkkor, Nadal edzésekor kiszólt nekem a pályáról, köszönt, és megkérdezte, hogy megy a verseny. Számomra ez nagyon nagy érzés volt. Az egyik alkalommal pedig a hotelből a pályára menet egy kocsiban ültem Richard Gasquet-val. Ő is rákérdezett, hogy megy a játék, és gratulált az eddigi győzelmeimhez.

Szerintem a kulcs a profi sikerekhez az alázat, annak megtartása, és az, hogy minden napot a teniszért csináljunk."

Piros Zsombornak viszonylag nagy stábja van egy átlagos magyar utánpótlás-versenyzőhöz képest. Két edzője van, az édesapja és Szathmáry Tibor, akikkel nagyon élvezi a munkát.

"Szatmári Tibor nem kísérőedző: amikor itthon vagyok és nem versenyzek, heti két-három alkalommal játszom vele. Nagyon sokat tud segíteni, és kiemelném, hogy röptézésben két-három hónap alatt nagyon sokat fejlődtem, ez az ő érdeme." A felkészülésben a Davis Kupa-válogatott Fucsovics Márton és Gödry Levente is segített neki.

Az ünneplésre még nem nagyon volt ideje, és úgy tűnik, ezután sem lesz sok, hiszen meghívót kapott – egyelőre nem kerettagként a Davis Kupa-csapat hét végi, pozsonyi párharcára, a jövő héten pedig szabadkártyával elindul a budapesti challenger-verseny főtábláján a BOK (korábbi Syma) Csarnokban.

Melbourne-i győzelme utáni első sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy példaképének a vasárnap 35 évesen 18. Grand Slam-trófeáját megszerző Roger Federert tartja, akit többször is látott már edzeni.

"A meccsein sokat ellestem tőle arról, hogy lehet higgadtnak maradni és energiatakarékosan játszani."


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A junior világelsőséget célozza meg Piros Zsombor
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást