Kiperelték az állami jutalmat a maratoni kajak-kenusok

InfoRádió
2016. szeptember 16. 17:22
Jár a jutalom a magyar kajak-kenu maratoni szakág válogatott versenyzői számára – ezt mondta ki a Fővárosi Törvényszék első fokú ítélete csütörtökön.

216 millió forintról és kamatairól van szó, amelyet már három éve hiába várnak a sportolók. Mindeközben minden más érintett versenyzőnek fizetett az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A sportolók, miután semmilyen peren kívüli fórumon tudtak előrébb lépni, még Orbán Viktor miniszterelnököt is megkeresték levélben.

Végül a maratoni kajak-kenusok polgári pert indítottak.

A kolumbiai Caliban három évvel ezelőtt öt arany- és két ezüstérmet szereztek a maratoni kajak-kenusok. A sportolók úgy számolhattak egy 2013-as kormányrendelet alapján, hogy az olimpiai jutalmak felét kaphatják: az aranyért 17,5 millió forint, az ezüstéremért 12,5 millió, a bronzért 10 millió, míg a negyedik, ötödik, hatodik helyezésért 7,5 millió, 5 millió és 4 millió forint jár nekik. Igen ám, de a MOB nem fizetett, amit azzal indokolt, hogy az EMMI nem biztosította az ehhez szükséges állami forrást.

„Hogy csalódott voltam, az nem kifejezés” – közölte az Átlátszóval Györe Attila. „Tizenegy világbajnoki aranyat úgy szereztem, hogy mellette tűzoltóként dolgoztam, mert a maratoni szakágat nem dotálták. Így amikor a kolumbiai világjátékok előtt erre ígéretet tettek nekünk, úgy éreztem, hogy végre egyszer az életemben elismerik a teljesítményemet.” Ennek ellenére Györe Attilának és sporttársainak azzal kellett szembesülniük, hogy még sem kapnak semmit. Úgy, hogy közben másokat kifizettek.