Szélesebb alapokra helyeznék a szakképzést - a nap hírei

Infostart
2018. szeptember 22. 21:26
A gazdasági szereplők aktív képzési részvételét erősítené a szakképzésért felelős helyettes államtitkár. Kezdeményezi Magyarország csatlakozását az európai ügyészséghez a Jobbik. Újabb medvetámadás történt Székelyföldön.

Aktívabb részvételt szorgalmaz a képzésben a gazdasági szereplőktől a szak-, és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár. Pölöskei Gáborné a Magyar Időknek adott interjúban hangsúlyozta: szélesebb alapokra kell helyezni a képzést, ki kell alakítani azokat a készségeket, amelyekre a jövőben szüksége lehet egy diáknak. Emiatt meg kell újítani a tananyagot és az oktatás módszertanát is.

Jelentősen emelkedik jövőre a roma szakkollégiumi hálózat támogatása – közölte a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Fülöp Attila elmondta: minden évben egyre több a roma szakkollégisták száma, az idén 325 hallgató kezdte meg tanulmányait. Az államtitkár szólt arról is, hogy jövőre 2,5 milliárd forint értékben először kap költségvetési támogatást a tanodahálózat, amely a szakkollégiumok előszobájának tekinthető.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerint egységes szerkezetű közlekedéssel csökkenthető a környezeti terhelés és az utazásra fordított idő. Pomázi Gyula iparági stratégiákért és szabályozásért felelős helyettes államtitkár azt mondta: a közösségi közlekedésnek, a gyalogosoknak és kerékpárosoknak is nagyobb arányban kell részt venniük a forgalomban.

Országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezi Magyarország csatlakozását az európai ügyészséghez a Jobbik. Bana Tibor, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: az Orbán-kormány korrupciója miatt Magyarország már jövőre komoly pénzmegvonásokkal szembesülhet, a következő költségvetési ciklusban pedig a jogállamisági mechanizmus bevezetésével újabb nagy összegű uniós forrásoktól eshet el.

Az MSZP szerint a kormány hamisított statisztikákkal próbálja elfedni a nagy arányú szegénységet és az egyre növekvő területi társadalmi különbségeket. Bangóné Borbély Ildikó, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a szegénység leginkább a gyermekeket, a fiatalkorúakat, az egyszülős családokat, a munkanélkülieket és a romákat sújtja.

Aláírásgyűjtést indított a közvetlen főpolgármester választás megmaradásáért a Demokratikus Koalíció. Gy. Németh Erzsébet, fővárosi képviselő úgy fogalmazott: amióta Tarlós István érzékeltette, nem biztos, hogy újra indul a posztért, azóta azt sejtetik a fideszes politikusok, hogy eltörlik a közvetlen főpolgármester-választást.

Az LMP szerint a miniszterelnök a Sargentini-jelentés elfogadása után alkalmatlanná vált arra, hogy európai szinten fellépjen a migráció kezelésében. Keresztes L. Lóránt, az ellenzéki párt társelnöke úgy fogalmazott: Orbán Viktor veszélyes utat választott azzal, hogy tagadja a jelentésben szereplő bírálatokat, és azt próbálja elhitetni, hogy csak a migrációs álláspontja miatt támadják.

Ferenc pápa szerint a litvánoknak arra kell felhasználniuk a szovjet és a náci uralom idején szerzett tapasztalataikat, hogy országuk a tolerancia modelljévé váljon egy intoleráns világban. A katolikus egyházfő Litvánia fővárosában azt mondta: a mai világban egyre több az olyan vélemény, amely a megosztást és a szembenállást gerjeszti.

Nem megfelelő az éhínség elleni küzdelem a háború sújtotta Jemenben - közölte az ENSZ. A világszervezet humanitárius ügyekben illetékes képviselője a Biztonsági Tanács előtt kijelentette az ország 29 millió lakosának háromnegyede segítségre szorul. Hozzátette: a helyzet riasztó gyorsasággal romlott az utóbbi hetekben, és mostanra kilátástalanná vált.

Iránban a legutóbbi hírek szerint 24 ember vesztette életét és több mint ötven megsebesült, amikor fegyveresek kezdtek el lövöldözni egy katonai parádén az ország délnyugati részén. A merénylet elkövetőjeként az Iszlám Állam terrorista szervezet jelentkezett.

Újabb medvetámadás történt Székelyföldön. Az anyaállat egy mezőn dolgozó férfit sebesített meg életveszélyesen Csíkszentkirály határában. Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke közölte: ígéretet kapott a bukaresti környezetvédelmi minisztertől arra, hogy hétfőn engedélyezi a veszélyes állat kilövését vagy áttelepítését. A székelyföldi Hargita megyében az év eleje óta immár 11-en kerültek kórházba medvetámadás következtében.