Túllépte az egész évre tervezett mértéket az államháztartás hiánya - Napinfo

Infostart
2018. augusztus 21. 22:09
Nem változtatott a jegybanki alapkamaton a monetáris tanács. Lemondott az LMP társelnöki és frakcióvezetői posztjáról Szél Bernadett.

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,9 százalékos szintjén a monetáris tanács. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. A nemzeti bank korábban többször is hangsúlyozta: továbbra is kitart a laza monetáris politika mellett és eddigi politikájának megtartásában látja az infláció ellensúlyozását.

Túllépte az egész évre tervezett mértéket az államháztartás hiánya. A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerin a deficit az első hét hónapban 1491 milliárd forint volt, ami az egész évre tervezett összeg 109 százaléka. A tárca továbbra is 4 százalék feletti gazdasági bővüléssel és 2,4 százalékos hiánnyal számol.

Meghatározná az alma felvásárlási árának számítási módját az Agrárminisztérium. A tárca vezetője elmondta: a tervek szerint a nemzetközi piacokhoz igazodó árképletet dolgoznak ki, és kötelezik a felvásárlókat, hogy ennek alapján több évre szóló szerződést kössenek a termelőkkel. Nagy István azután beszélt erről, hogy egyeztetett a gazdák képviselőivel, akik irreálisan alacsonynak tartják az ipari alma árát.

A jövőben a döntéshozatalt megelőző konzultációban is számít a tankerületi igazgatók véleményére az új oktatásért felelős államtitkár. Bódis József a tankerületi igazgatói értekezleten úgy vélte: a Klebersberg Központ és tankerületek jogainak átalakításával hatékonyabb lett a rendszer, amely működőképes, de folyamatosan jobbá tehető.

A családügyi államtitkár szerint korszerűtlen és életszerűtlen az egységes óvoda-bölcsőde, ezért szűnik meg augusztus végén ez az ellátási forma. Novák Katalin az InfoRádióban a kistelepülések kritikáira reagálva azt mondta: a túl sok feltételt szabó egységes óvoda-bölcsőde helyett sokkal hatékonyabb az, hogy most mini-bölcsődéket lehet létrehozni az óvodával egy épületben. Megismételte: a kormány a jelenlegi 48 ezerről 60 ezerre akarja emelni a bölcsődei férőhelyek számát.

Lemondott Szél Bernadett az LMP társelnöki és frakcióvezetői posztjáról, de a pártnak és a képviselőcsoportnak is tagja marad. A politikus a Magyar Hang című lapnak adott interjúban beszélt arról, hogyan döntött jövőjéről, miután a párt etikai bizottsága eltiltotta pártfunkciók betöltésétől. Az etikai bizottság döntése azután született, hogy az LMP vezetése a választási kampányban tárgyalt más pártokkal az együttműködésről és több egyéni jelöltet visszaléptetett, pedig korábban a párt több kongresszusi határozata is ezzel ellentétes döntést hozott.

Az idén elkezdett 35 ezer lakásból 18 ezer készülhet el még ebben az évben - mondta az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke. Koji László az M1-en azt mondta: az építőipar bővüléséhez a családi támogatások és az adócsökkentés is hozzájárult, ugyanakkor a lakások felújításához is szükség lenne állami támogatásra.

Folyamatos tárgyalások kezdődnek az Európai Unió és az Egyesült Királyság között a kilépésről és a jövőbeli kapcsolatrendszerről – közölte az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója. Michel Barnier az illetékes brit miniszterrel folytatott megbeszélés után hangsúlyozta: továbbra is komoly nézetkülönbségek vannak mindenekelőtt az ír-északír határellenőrzés és a jövőbeli gazdasági kapcsolatok kérdésében.

A papok által elkövetett szexuális visszaélések áldozatainak egy csoportjával is találkozik a katolikus egyházfő a hétvégén Írországban. Ferenc pápa a katolikus családok világtalálkozójára érkezik, ahol imádkozni fog az áldozatokért. A katolikus egyházfő hétfőn levelet intézett a katolikus papsághoz és a hívőkhöz, bűnbánatra szólítva fel a papok által elkövetett szexuális visszaélések miatt.

Az Egyesült Államokban eltörölné a szén-dioxid kibocsátásra vonatkozó korábbi korlátozásokat a kormány. A Trump-adminisztráció Környezetvédelmi Hivatala lehetővé tenné, hogy az amerikai államok engedélyezzék a szénerőműveknek a magasabb szén-dioxid-kibocsátását. Ez jelentősen növelné a környezetszennyezést.

Székelyföldön kilőttek egy medvét egy csíkszeredai iskola udvarán. Helyi sajtóértesülések szerint az állat előzőleg több portára is betört a városban. Hargita megyében az év eleje óta kilenc ember került kórházba medvetámadás miatt.