Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Hamvas Zoltán: óriási, amit a magyar Bocuse d'Or győztese véghezvitt

InfoRádió
2023. október 28. 10:00
Kelemen Roland, a nyíregyházi Hunguest Sóstó Szálloda séfje nyerte a magyar Bocuse d'Ort, és ezzel jogot szerzett magának és csapatának a részvételre az európai versenyen. Hamvas Zoltánt, a magyar Bocuse d'Or Akadémia elnökét kérdeztük.

„Egy nagyon hosszú felkészülési és kiválasztási folyamatnak a végére értünk csütörtökön azzal kapcsolatban, hogy ki képviselje Magyarországot jövő márciusban a trondheimi Európai-bajnokságon” – mondta az InfoRádióban Hamvas Zoltán.

A szakember tájékoztatása szerint, miután előzetesen nem volt tudható, hogy mi lesz az alapanyag Trondheimben, a magyar Bocuse d'Or során igyekeztek mindenféle „skandináv dolgokat bedobni”, vagyis a fő téma a hal, a tengeri élőlények volt. Mint az később kiderül, egészen jól tippeltek, hiszen a kontinensviadalon egy, a norvég partoknál őshonos tőkehallal, Szent Jakab-kagylóval és zöldségekkel kell majd dolgozniuk. „Mi lazacra tippeltünk, ami nem jött be, de annak elkészítése nem áll messze a tőkehalétól, illetve a Jakab-kagylót eltaláltuk, úgyhogy a felkészülés nem lesz hiábavaló” – fogalmazott.

A magyar versenyt Kelemen Roland, a nyíregyházi Hunguest Sóstó Szálloda séfje nyerte, aki már "nagy Bocuse d'Or-versenyző", hiszen harmadszor mérettette meg magát. Az akadémia elnöke óriási emberi teljesítménynek nevezte, amit a séf véghez vitt, mondván:

„akinek kétszer sem sikerül, de harmadszor is nekifut és nyer, az egy megsüvegelendő dolog ebben a versenyben”.

A csütörtöki verseny lezárása volt a Magyar Bocuse d'Or Akadémia májusban meghirdetett, hónapokon át tartó pályázatának, az igazi edzés csak most kezdőik a márciusi Európa-bajnokságra, miután összeáll a magyar csapat és a megismert alapanyagokkal kezd el gyakorolni.

Hamvas Zoltán elmondta: a magyar versenyre a pályázóknak előzetesen írásban kellett beküldeniük receptúrákat, majd az akadémia séfjei válogatták ki a közel harmincfős mezőnyt a szeptemberi selejtezőre. Innen került ki végül a négy döntős.

Az akadémia elnöke bízik abban, hogy a korábbi Bocuse d'Or-i siekrek – a legutóbbi világdöntőben például bronzérmes lett a magyar csapat – inkább inspirálják, mintsem terhet rónak Kelemen Rolandékra, és jó eredménnyel kvalifikálnak majd a 2025-ös lyoni világdöntőbe. Felkészülésüket az európai selejtezők 2016-os győztes, Széll Tamás és tavalyi év ezüstérmese, Dalnoki Bence is segítik majd.

A magyar döntőn a Magyar Bocuse d'Or Akadémia a szokott módon életműdíjat is átadott, amit idén a két Michelin-csillagos Platán Gourmet séfje, Pesti István vehetett át, aki nem mellesleg „oszlopos tagja” az akadémiának, és csütörtökön is zsűrielnök volt – Szulló Szabina és Széll Tamás mellett.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hamvas Zoltán: óriási, amit a magyar Bocuse d'Or győztese véghezvitt
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást