Nyitókép: wikipedia

Van már megoldás a szinkronszínészek távmunkájára is

Infostart
2020. március 25. 10:54
Vannak olyan szinkronizálási munkák, amelyek távmunkában, otthonról is megoldhatóak. Piaci kereslet is van az egy magyar szinkronstúdió által kidolgozott technológiai megoldásra.

Megoldható, hogy egyes szinkronmunkák személyes kapcsolat nélkül is jó minőségben elvégezhetőek legyenek, igaz, a megoldás elsősorban a dokumentumfilmek hangalámondásaihoz használható - derül ki az Origo cikkéből. Bor Zoltán, a Direct Dub Studios alapító-ügyvezetője portálnak elmondta: a napokban készültek el a módszertannal, illetve üzemelték be a működtetéshez szükséges technológiát. Szavai szerint van olyan színész partnerük, akinek ehhez már meg van az otthoni apparátusa, mások egy minimális – akár pár tízezer, de maximum százezer forintos – beruházással be tudnak kapcsolódni a hangfelvételekbe.

A szereposztás továbbra is a rendező feladata, az utómunkákat pedig professzionális hangstúdióban végzik. Az így készülő anyagok minősége megfelel a tévécsatornák követelményeinek. A játékfilmek esetében azonban nincs lehetőség hasonló megoldásra.

Bor Zoltán szerint csaknem kétszáz színésszel vették már fel a kapcsolatot, akik számára munkalehetőséget biztosíthat az on-line szinkrontechnológia.

Az elkészült módszert, leírást – amelynek mellékletében lépésről lépésre beszámolnak a technikai teendőkről is - mindazok letölthetik a Direct Dub Studios internetes oldaláról, akik szeretnének csatlakozni a felkínált munkalehetőséghez. Az alámondásokat segítő szoftver két hónapig ingyenesen használható.

A cég szeretné a hangalámondásos csatornával rendelkező megrendelőit is meggyőzni,hogy az ajánlott technológia az ő szempontjukból is megfelelő megoldás.Bor Zoltán elmondta, hogy partnereik többsége nyitottnak mutatkozik a lehetőségre.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!