Nyitókép: MTI/EPA/Etienne Laurent

Magyar filmzeneszerző is közelebb segítette a négy Oscarhoz az Élősködőket

Infostart
2020. február 11. 18:49
Sapszon Bálint hangszerelte és magyar zenészek játszották fel a koreai alkotás muzsikáját.

Az utóbbi évek magyar remeklése az Oscar-gálákon nem szakadt meg idén sem, csakhogy a siker idén kicsit kevésbé zajos.

Az idén négy Oscart is kapott dél-koreai Élősködők filmzenéjét ugyanis egy magyar alkotó hangszerelte.

A Los Angelesben élő magyar filmzeneszerző három éve dolgozott először együtt Pong Dzsunho rendezővel a Okja című filmben, azóta is rendszeresen dolgoznak együtt - fogalmaz a Hirado.hu a Kossuth rádióban elhangzottakra hivatkozva.

Az Élősködők című filmhez bő egy éve jött a felkérés Sapszon Bálintnak, karácsony táján pár nap alatt kellett elvégezni a munkát.

Zongora alapokra kellett szimfonikus zenét alkotni a filmkészítés utolsó fázisában, együttműködve a rendezővel és a vágóval, barokk hangulatban, de feszültségkeltő és indulószerű, valamint könnyedebb hangulatra is szükség volt.

Sapszon Bálint több generációs zenész család tagja, nagyapja, Sapszon Ferenc a Magyar Rádió Énekkarának volt hosszú évekig karnagya, míg nagybátyja, ifj. Sapszon Ferenc Kossuth- és Liszt-díjas karnagy.

Az IMDb filmes adatbázisban Sapszon Bálint mellett feltűnik Elek Norbert neve is, ő szintén segítette a hangszerelési munkát, a zenét pedig Sapszon Bálint Budapest Scoring nevű cégén keresztül magyar zenészek játszották fel Magyarországon.