Hamar Zsolt a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatója

Infostart
2017. március 10. 15:12
Hamar Zsoltot nevezte ki a miniszter a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatójának, a főigazgatói posztot pedig Herboly Domonkos veszi át. A tavaly elhunyt Kocsis Zoltán főzeneigazgatói helye pedig továbbra is betöltetlen marad.

Hónapok óta folyt a találgatás, ki veheti át Kocsis Zoltán főzeneigazgató helyét a Nemzeti Filharmonikusoknál. Annyi egy ideje bizonyos volt: zeneigazgatót keresnek, ám Kocsis Zoltán hajdani főzeneigazgató posztját nem fogják másnak adni.

A kultúráért felelős államtitkárság közleményben jelentette be, hogy március 16-tól Hamar Zsolt lesz a zeneigazgató, a főigazgatói posztot pedig Herboly Domonkos veszi át Kovács Gézától, aki több mint húsz évig vezette az együttest.

Herboly korábban a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek ügyvezetőjeként dolgozott, ezt a feladatkört most Kovács Géza veszi át.

Herboly Domonkos zenetanár, a Debreceni Filharmonikus Zenekar és Kodály Kórusnak volt igazgatója, egy ideje pedig – közgazdász végzettségét hasznosítva - az Örkény Színház gazdasági tanácsadójaként is dolgozott.

Hamar Zsolt évek óta a wiesbaden-i Opera főzeneigazgatója, de rendszeresen vezényel hangversenyeket Magyarországon is. 1997-ben Kocsis Zoltán őt kérte fel a Nemzeti Filharmonikusok elődzenekarának első karmesteri posztjára.

Hamar Zsolt idén januárban, amikor ismét az együttessel dolgozott, beszélt a zenekarhoz fűződő kapcsolatáról az InfoRádiónak.

„Nyilvánvalóan az előny számomra, hogy ezt a társaságot kívülről-belülről jól ismerem. Mindig is úgy tekintettem rájuk, mint akik számomra az anyazenekar. Nagyon sokat tanultam akkor tőlük. Azt hiszem, hogy az egymásra hangolódás éppen ezért könnyebb, mint hagyományos esetben. Ők most egy nehéz történelmi pillanatban vannak, de kiváló együttes, és egész biztosan tudom azt, hogy le fogják küzdeni ezeket a nehézségeket, és ismét repülni fognak” - mondta Hamar Zsolt.

Nyilván a bejelentés időzítése sem véletlen: Hamar Zsolt éppen a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral próbál, a keddi Liszt-Bartók-Kodály hangversenyre készülnek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hamar Zsolt a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást