Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor Georgiába utazik

Infostart / MTI
2024. október 27. 19:08
Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos látogatást tesz Georgiában (Grúzia) október 28-29-én - erősítette meg Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke a tbiliszi kormány tájékoztatására hivatkozó georgiai sajtóhíreket.

A médiaértesülések szerint Irakli Kobakhidze miniszterelnök hívta meg magyar kollégáját, és a delegációban részt vesz Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, valamint Varga Mihály pénzügyminiszter is.

Négyszemközti, majd plenáris tárgyalásokra kerül sor, ezt követően Irakli Kobakhidze és Orbán Viktor közös sajtónyilatkozatot tesz - ismertetik a programot.

Georgiában a kormányzó Georgiai Álom - Demokratikus Georgia a szavazatok több mint 54 százalékát szerezte meg a parlamenti választásokon a választási bizottság közleménye szerint a voksok több mint 99 százalékos feldolgozottsága után - írtuk meg vasárnap délelőtt.

A CIK szombat esti közlése szerint a négy pártból álló ellenzéki koalíció a szavazatok mintegy 38 százalékát szerezte meg a voksok 70 százalékának összesítése alapján.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői a szavazók megfélemlítése, hatósági nyomásgyakorlás, a voksolás felügyelői elleni erőszak, szavazatvásárlás, többszörös szavazatleadás és egyéb jogsértések eseteire panaszkodtak, és ezek kivizsgálását, valamint további demokratikus reformokat sürgettek.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az X-en közzétett üzenetében a megfigyelők által kiemelt szabálytalanságok azonnali és átlátható kivizsgálását sürgette, és bejelentette, hogy Georgia ügyét fel fogja vetni az EU állam-, illetve kormányfőinek november 8-án Budapesten tartandó informális ülésén is. Hozzátette: az ülés során az EU-tagországok értékelik a georgiai helyzetet, és döntenek Brüsszel és Tbiliszi kapcsolatának esetleges felülvizsgálatáról. Felszólította a georgiai vezetést, hogy erősítse meg az ország elkötelezettségét az uniós integráció mellett.