Nyitókép: Anna Moneymaker/Getty Images

Brutális összegekkel támogatja Donald Trump kampányát Elon Musk – itt vannak a számok

Infostart
2024. október 25. 14:29
Az X és a Tesla tulajdonosa a Republikánus Párt elnökjelöltjének második legnagyobb adományozója lett.

A csütörtökön közzétett adatok szerint Elon Musk október első felében csaknem 44 millió dollárral támogatta a Donald Trump újraválasztását támogató kampányszervezetet, egy korábbi jelentés pedig arról számolt be, hogy július és szeptember között körülbelül 75 millió dollárt utalt át az America PAC néven futó csoportnak az üzletember – írja a Reuters beszámolója alapján a Portfolio.

Donald Trump kampánycsapata erőteljesen támaszkodik a külső partnerekre, szervezetekre a szavazók közvetlen elérése és meggyőzése céljából, ezért az Elon Musk által alapított America PAC akár az elnökválasztás végkimenetelét illetően is kulcsszereplő lehet. A hírügynökség tájékoztatása szerint a kampány alatt a legfőbb támogatók közül

eddig Timothy Mellon utalta a legtöbb pénzt, 150 millió dollárt a republikánusoknak,

Elon Musk pedig éppen most előzte meg Miriam Adelsont, vagyis az X közösségi platform és a Tesla tulajdonosa Donald Trump második legnagyobb adományozójává vált.

Elon Musk a héten bejelentette, hogy az America PAC naponta egymillió dollárt fog kisorsolni egy, a csatatérállamok valamelyikében regisztrált szavazónak, aki aláír egy online petíciót. Szerdán azonban kiderült, hogy az igazságügyi tárca figyelmeztette a szervezetet, hogy az akció szövetségi törvényt sérthet. A CNN úgy értesült, a jogi szakértők véleménye megoszlik arról, hogy Elon Musk kezdeményezése szembemegy-e a regisztrációért történő fizetésre vonatkozó tilalmakkal. A szerdai értesítő óta egyébként nem hirdettek nyertest a petíciót aláírók között.

Donald Trump kampánystábja több mint 88 millió dollárt költött hirdetésekre október első felében, és a Szövetségi Választási Bizottsághoz benyújtott jelentésük szerint

36 millió dollár maradt a számlájukon a választás napjáig, november 5-ig.

A Trump-kampány 16 millió dolláros bevételről számolt be október első két hetében.

A Demokrata Párt elnökjelöltje, Kamala Harris pedig október első felében több mint 130 millió dollárt költött hirdetésekre, miközben 97 millió dollár adományt kapott a kampányára. A jelenlegi alelnöknek október 16-án 119 millió dollárnyi készpénz állt a rendelkezésére.