Nyitókép: MTI/AP/Ronald Zak

Fordulat Ausztriában: a regnáló kancellárnak kell megpróbálnia kormányt alakítani

Infostart
2024. október 22. 13:48
A hivatalban lévő kancellárt, Karl Nehammert bízta meg kormányalakítással az osztrák államfő. A szeptember 29-i parlamenti választásokat követő patthelyzet ezzel a jelek szerint lezárul. Alexander Van der Bellen azzal indokolta a szokásjoggal szakító döntését, hogy a választásokon győztes, a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárttal, illetve annak elnökével, Herbert Kickllel egyik parlamenti párt sem kívánt együttműködni.

Alexander Van der Bellen kedden a Hofburgban rendkívüli nyiklatkozatban jelentette be ténylegesen rendkívüli dönntését.

Ezt megelőzően az államfő több napon keresztül konzultált valamennyi parlamenti párt elnökével, majd a három legerősebb párt, az FPÖ, valamint a Karl Nehmmer vezette Osztrák Néppárt (ÖVP) és a harmadik helyen végzett Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) vezetőjét megoldás érdekében egymás közötti konzultációkra szólította fel, ezek azonban nem hoztak eredményt.

Közben Herbert Kickl megerősítette, hogy a győztes párt vezetőjeként ragaszkodik a kormányalakításhoz, ám az összes többi potenciális partner elutasította FPÖ-vel, illetve Kickllel való együttműködést.

Ennek nyomán döntött az államfő úgy, hogy a 2021 decembere óta hivatalban lévő Karl Nehammert bízza meg ismét kormányalakítással, hangsúlyozva a stabil kormány létrejöttének szükségességét.

Alexander Van der Bellen egyben felszólította Nehammert arra, hogy kezdjen koalíciós tárgyalásokat a SPÖ vezetőjével, Andreas Bablerrel.

A stabil többség érdekében javasolta egy kisebb parlamenti párt, az Új Ausztria és Baloldal Pártja, vagy az ÖVP eddigi koalíciós partnere, a Zöld Párt bevonását is.

Ebben az esetben Ausztriának első ízben lenne három pártból álló koalíciós kormánya.