Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Egy német lapban támadja Orbán Balázs Ursula von der Leyent

Infostart
2024. október 15. 12:20
A magyar miniszterelnök politikai igazgatója szerint az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen személyes felelősséget visel az ukrajnai válságért. Orbán Balázs ezt a Berliner Zeitung számára nyilatkozta.

Magyarország éles támadást intézett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ellen, őt teszi felelőssé az EU sikertelen Ukrajna-stratégiájáért – írja a Berliner Zeitung alapján az atv.hu.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a német lapnak elmondta, hogy von der Leyen személyesen felelős a helyzetért, amelyben százezrek haltak meg, milliók váltak földönfutóvá, és Ukrajna jelentős területeket veszített el.

Hangsúlyozta: Magyarország már a háború kezdetén jelezte, hogy a konfliktus nem oldható meg a csatatéren, és minél hamarabb kell visszatérni a tárgyalásokhoz.

A cikk szerint Orbán Balázs kifejtette, hogy míg az európai mainstreem elit úgy gondolja, minél tovább tart a konfliktus, annál jobb Ukrajnának és Európának, Magyarország ezzel szemben nem enged álláspontjából, amely a békét és a tárgyalásokat helyezi előtérbe.

A magyar kormány 90 százalékos lakossági támogatottsággal rendelkezik ebben a kérdésben, és elvárás, hogy ezt az álláspontot minden EU-s szinten képviselje. Orbán reméli, hogy az amerikai és európai választások után lehetőség nyílik a tárgyalások újrakezdésére és egy tartós békeszerződés elérésére.

A berlini lap emlékeztet, hogy az Európai Parlamentben nemrégiben éles vita zajlott Orbán Viktor és von der Leyen között, ahol a magyar kormányfő is visszavágott a Bizottság elnökének kritikájára.

Orbán Balázs szerint von der Leyennek semleges és bürokratikus szerepet kellene betöltenie, nem pedig ideológiai alapon támadnia egy tagállamot. Ezzel aláássa a saját hitelességét és az EU működését. Orbán úgy véli, ha az EU vezetési stílusa és hangneme nem változik, Európa nehéz időszak elé néz, és az EU-s intézmények nem lesznek képesek megoldani a felmerülő problémákat.