Nyitókép: Wikipédia

Fontos határidő közeledik, ami alapvetően változtathatja meg Gibraltár helyzetét

Infostart
2024. október 13. 08:00
Novemberben vezetik be az Európai Unió külső határain a biometrikus azonosítást, és ez nehéz helyzetbe hozhatja a Nagy-Britanniához tartozó Gibraltár lakóit.

A Spanyolországba ékelődő parányi brit terület jövőjéről nem volt szó sem a brexittárgyalásokon, sem pedig az azt követő egyezkedéseken. Mindez azt jelentette, hogy Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból lényegében nem is érintette sem a Gibraltáron élő angolok, sem az oda dolgozni járó spanyolok mindennapjait – írja a The Guardian.

A londoni lap szerint azonban ez az állapot hamarosan drámaian megváltozhat, mivel a jövő hónaptól kezdik bevezetni az unió határain a biometrikus azonosítást. Márpedig Gibraltár 34 ezer lakója nem tartozik az unióhoz, így minden alkalommal – amikor a pár kilométerre lévő Spanyolországba mennek –, szigorú beléptetési procedúrán kellene átesniük. Ugyanez várhat arra a 15 ezernyi spanyolra is, aki a brit fennhatóság alá tartozó területre jár naponta dolgozni.

A Spanyolország, az Egyesült Királyság és az Európai Bizottság közötti végeláthatatlan tárgyalásokon még nem született megállapodás,

bár abban mindenki egyetért, hogy Gibraltár csatlakozhat a schengeni övezethez, amit Nagy-Britannia tagállamként soha nem tett meg. Amúgy a területen élő britek 96 százaléka az unióból való kilépés ellen szavazott.

Most viszont némi feszültséget okoz, hogy a brexit után EU-n kívüli ország részévé vált Gibraltár repülőterén és kikötőjében a spanyol rendőrség fokozta az ellenőrzéseket. Spanyolország ugyanis komolyan aggódik amiatt, hogy egyre több illegális bevándorló és csempész jelent meg a körzetben. Viszont a fokozott spanyol rendőri jelenlét egyes londoni konzervatív politikusok számára azt jelenti, hogy a terület spanyolabbá vagy európaibbá válik, vagy ami még rosszabb: Madrid valójában Gibraltár visszaszerzésére készül.

A The Guardiaan azonban siet hozzátenni, hogy a britek nagy többségét egyáltalán nem érdekli Gibraltár jövője vagy hovatartozása – legalábbis ez derült ki egy tavaly készült felmérésből. De a spanyolokat se igazán foglalkoztatja az ügy. Annyira nem, hogy a legtöbb spanyol viccnek vagy valamiféle ódivatú, szélsőjobbos törekvésnek tekinti Gibraltár visszavételét. A többség számára ugyanis sokkal fontosabb a britekkel való harmonikus együttélés, a szabad határátlépés lehetősége.

Fütyülnek arra, hogy 1713-ban az angolok hogyan kényszerítették rá a spanyolokat az utrechti békére.

"A brexit ismét értelmetlen tehernek bizonyult. Elavultabb és a valóságtól még távolabb álló, mint az a bizonyos 18. századi szerződés" – állapítja meg keserűen a londoni újság.