Nyitókép: MTI/Purger Tamás

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Infostart
2024. október 9. 12:43
Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.

Orbán Viktor miniszterelnöké volt az utolsó szó a strasbourgi EP-ülésteremben, ahol reggel 9 óta folyt a magyar EU-elnökség programját övező vita, amelyet a magyar kormányfő is kezdett magának a programnak a bemutatásával 20 percben.

A beszédre reagált az Európai Bizottság elnöke, majd a frakcióvezetők, ezt követően Orbán Viktor reagált, majd a frakciók vezérszónokai következtek röviden - köztük az Európai Néppártban ülő Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke.

A felszólalások hosszú sorára Orbán Viktor a vita végén - párban az Európai Bizottság alelnökével, Maros Sefcoviccsal - újra reagálhatott.

"Talán az a helyes, ha legelőször is köszönetet mondok az elnök asszonynak, hogy a heves vitát is sikerült levezetnie" - fordult Roberta Metsola EP-elnökhöz.

A vita szerinte messze túllépett a tényeken, a propaganda részének nevezve a kritikákat, amelyek nem teszik lehetővé az értelmes vitát. Szívesen elmondta volna, hogy az igazságszolgáltatási reform terén minden kérést teljesítettek, de ehelyett csak Soros György által pénzelt jelentésekkel hozakodtak elő a Világbank független jelentéseinek tartalma helyett.

"Talán nem véletlen, hogy a magyar választáson az emberek ki szoktak tüntetni minket a bizalmukkal" - említette a kormányfő, aki szerint tehát "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament".

Kommentált néhány konkrét megjegyzést is, egyes képviselők hiába vádolják korrupcióval Magyarországot, amikor Soros György fizeti őket; egy holland képviselő pedig "azt találta mondani, hogy Hollandia finanszíroz bennünket".

"Önök sokkal több pénzt visznek ki tőlünk, mint amennyit befizetnek" - üzente a holland felszólalónak. "Önök keresnek rajtunk, nem támogatják Magyarországot" - fogalmazott.

Szerinte szó sincs arról, hogy önérdek nélkül támogatják Magyarországot, azt szorgalmazta, "ajánljanak jó dealt Magyarországnak!"

A demokráciadeficittel kapcsolatos vádra úgy reagált, hogy azt kis pártok mondják, míg ő 45 százalékot kapott a választásokon.

Elnézést kért azoktól, akik akaratukon kívül bevonódtak egy magyar belpolitikai vitába, de "a magyar demokrácia köszöni szépen, jól van, vérbő és erőteljes".

Nem helyes szerinte, hogy politikai vita volt itt, nem a programról szólt, de az különösen is fáj neki, hogy egyes képviselők a saját hazájukra támadnak.

Magyar Péternek is üzent, aki korábban szerinte úgy vélekedett, hogy az EP-képviselőség "a legnagyobb kamu állás", úgy látja, csak azért vette fel EP-képviselői mandátumát Magyar Péter, hogy a mentelmi joga mögé bújhasson, közben Magyarországon Magyar Péter ellen köztörvényes bűncselekmény miatt folyik eljárás.

A vita tapasztalata számára az, hogy Európát az európai baloldaltól kell megvédeni.

"Aki a valódi Magyarországot akarja látni, jöjjön el hozzánk, még ha nem is értünk mindenben egyet" - zárta gondolatait.

Maros Sevcovic zárszava: "nagy szükség van arra, hogy Magyarország a csapat tagja legyen"

Ez a leginkább politikai töltetű vita volt, amelyen valaha is részt vettem. Rengeteg kihívás van előttünk. Drámai események vannak előttünk, amelyek miatt az EU-nak fel kell lépnie, szolidaritást kell mutatni. Nagy szükség van arra, hogy Magyarország a csapat tagja legyen. A miniszterelnök beszélt itt a békéről. Az ukránok azok, akik leginkább békét szeretnének. Az ukrán miniszterelnökkel beszéltünk tegnap, ő mondta, hogy fontos a tisztességes és fenntartható béke, amely tiszteletben tartja az ukrán függetlenséget és az ország területi épségét.