Nyitókép: smolaw11/Getty Images

EP-állásfoglalás: veszélyben van a demokrácia Grúziában

Infostart / MTI
2024. október 9. 20:17
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén az állásfoglalást 495 igen, 73 nem szavazat mellett fogadták el, 86 képviselő tartózkodott.

Az állásfoglalás szerint a kaukázusi ország demokratikus folyamataiban tapasztalható visszaesés miatt Tbiliszi európai uniós csatlakozása is megtorpant. A dokumentum szövege kiemeli, hogy jóllehet Grúzia 2023 decemberében tagjelölti státuszba került, a jelenleg kormányon lévő Grúz Álom - Demokratikus Grúzia párt egyre inkább a tekintélyelvűség felé sodródik, példaként pedig az LMBTQ-közösség jogai, illetve a sajtószabadság megnyirbálását, valamint a civil társadalom és a nem kormányzati szervek elleni fellépést említi.

Az elfogadott szövegben a képviselők kiemelik: nem történhet előrelépés az EU és Tbiliszi kapcsolataiban, amíg a kifogásolt törvényeket vissza nem vonják.

Az EP-képviselők emellett átfogó vizsgálatot sürgetnek a tavaszi tüntetések részvevői elleni rendőri erőszakkal kapcsolatban, valamint felhívják a figyelmet az egyes grúz parlamenti képviselők nyilatkozatai nyomán kialakult, "gyűlölettel és félelemmel teli légkörre".

Az állásfoglalás elítéli a kormánypárt alapítójának, Bidzina Ivanisvili milliárdos üzletembernek az ellenzéki pártok betiltását szorgalmazó megjegyzéseit, továbbá azokat a nyilatkozatait, amelyekben az ellenzéket "bűnöző politikai erőnek" nevezte.

Mindemellett pedig felszólítja az EU-t és tagállamait, vonja felelősségre és vegye szankciók alá "mindazokat, akik részt vesznek Grúzia demokráciájának aláásásában, beleértve Bidzina Ivanisvilit is".