Nyitókép: Thierry Monasse/Getty Images

Az EP új állandó magyar jelentéstevője szerint a jogállamiság helyzete rosszabb lett

Infostart / MTI
2024. október 8. 20:30
Romlik a jogállamiság helyzete Magyarországon Tineke Strik, az Európai Parlament új állandó magyar jelentéstevője szerint, aki kedden Strasbourgban a többi között a bírói függetlenség hiányát és a korrupció elharapózását vetette a magyar kormány szemére.

Strik az Európai Parlament plenáris ülése alkalmából többedmagával tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy Magyarországgal szemben az úgynevezett hetes cikkely szerinti, 2018-ban indult eljárás óta a jogállamiság helyzete rosszabb lett, a többi között azt emelve ki példaként, hogy Magyarországon az Európai Unió Bíróságának több döntését máig sem hajtják végre.

A holland zöldpárti képviselő emellett a többi között a médiapluralizmus hiányára, az emberi jogi jogvédők elleni lejáratókampányokra figyelmeztetett, azt vetve a magyar kormány szemére, hogy "mindezt legalizálta a szuverenitásvédelmi törvénnyel".

"A jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok - az Európai Unió talpkövei - ilyetén nyílt megsértései iránt az EU-nak zéró toleranciát kell tanúsítania" - szögezte le, hozzátéve, hogy a meglévő eszközök mellett újakra is szükség lehet a magyar jogállamiság védelme érdekében.

"A soros magyar uniós elnökség a demokrácia védelméről beszél, ám miként vehető ez komolyan egy ország részéről, amely folyamatosan megkerüli a parlamentjét és rendeletekkel kormányoz? A magyar elnökség azt állítja, elkötelezett az átláthatóság és integritás mellett, de az Integritás Hatóságnak nincsenek jogkörei. Hogyan tartható továbbá hitelesnek a korrupció elleni harc iránti elkötelezettsége, amikor az EU egyik legkorruptabb kormányának tartják?" - tette fel a kérdést a képviselő.

Strik szükségesnek nevezte, hogy az új Európai Parlament - "ahogy az előző is" - gyakoroljon teljes nyomást Magyarországra a jogállamisági helyzet javítása érdekében, "mert a jelenség más tagállamokra is átterjed".

A sajtótájékoztatón felszólalt Michal Wawrykiewicz, az Európai Néppárt (EPP) egyik képviselője is, aki a bírói függetlenség fontosságát hangsúlyozta, kiemelve: "meg kell védeni a magyar társadalmat a kormányától".

Fabienne Keller, a Renew Europe képviselőcsoport egyik tagja leszögezte: "ha Magyarország ma lenne EU-tagjelölt, nem teljesítené a tagsághoz szükséges feltételeket".

"Itt az idő, hogy szolidaritásunkat fejezzük ki a magyar emberek felé, de határozottak legyünk Magyarország kormányával szemben" - jelentette ki.