Nyitókép: MTI/AP/Jason DeCrow

Izrael nemkívánatos személlyé nyilvánította az ENSZ-főtitkárt

Infostart / MTI
2024. október 2. 13:17
Izrael külügyminisztere szerdán bejelentette, hogy a zsidó állam nemkívánatos személlyé nyilvánította António Guterres ENSZ-főtitkárt, mert nem ítélte el „egyértelműen” Irán előző napi Izrael elleni súlyos rakétatámadását, és ezért a portugál politikus nem léphet be az országba.

"Aki nem képes egyértelműen elítélni Irán Izrael elleni gyűlöletes támadását, az nem érdemli meg, hogy izraeli földre lépjen. Olyan Izrael-ellenes főtitkárral van dolgunk, aki terroristákat, erőszaktevőket és gyilkosokat támogat" - fogalmazott közleményében Jiszráél Kac.

Kedd este Irán mintegy kétszáz rakétával támadta meg Izraelt. Az iráni Forradalmi Gárda közleménye szerint a támadás megtorlás volt Iszmáil Haníje Hamász-vezető, Haszan Naszrallah Hezbollah-főtitkár és egy iráni tábornok meggyilkolásáért.

Sok rakétát még a levegőben sikerült megsemmisíteni, de néhány áthatolt a rakétavédelmen.

Guterres kedden rövid nyilatkozatot adott ki, amelyben csak a "legutóbbi közel-keleti támadásokra" hivatkozott, és elítélte a konfliktust, amely "napról napra súlyosabb". Az Izrael és a Hezbollah libanoni síita milícia közötti háborúban Izrael kedd hajnalban szárazföldi erőkkel behatolt Libanonba.

Kac szerint azáltal, hogy Guterres nem ítélte el azonnal Iránt a rakétatámadás miatt, nemkívánatos személy lett Izraelben. Hozzátette: "Izrael továbbra is meg fogja védeni állampolgárait, és meg fogja őrizni nemzeti méltóságát, António Guterresszel vagy nélküle."