Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Donald Trump és Kamala Harris is elárulta gazdaságra vonatkozó elképzeléseit

Infostart
2024. szeptember 26. 08:55
A demokrata elnökjelölt célja egy olyan gazdaság megteremtése, amely támogatja a vállalkozásokat és a középosztályt. Republikánus ellenfele szerint azonban ezek "kommunista" elképzelések.

A jelenlegi alelnök és demokrata elnökjelölt Harris a pittsburghi Gazdasági Klubban tartott beszédében arról beszélt, hogy elnökként "jól bevált ötleteket fogadna el, bárhonnan is érkeznek" programjához, miközben elkötelezte magát az oktatás bővítése és a fiatalok lakásvásárlásának támogatása mellett - írja az AP News híradása nyomán a Portfolio. Azt is javasolta, hogy duplázzák meg a regisztrált gyakornoki képzéseken rész vevők számát, és a lakásvásárlást is támogatná szélesebb réteg számára.

Beszédében Kamala Harris a "tisztesség, méltóság és lehetőség" értékeit emelte ki, elnöki szerepéhez pragmatikus megközelítést ígért.

Donald Trump Észak-Karolinában vázolta saját gazdasági elképzeléseit, ahol egy új bútorgyárat látogatott meg. Ígéretet tett, hogy csökkenti az amerikai gyártókra nehezedő adókat, valamint azt is kilátásba helyezte, hogy olyan magas vámokat vet ki, amelyek arra késztetik a japán, német és dél-koreai autógyártókat, hogy elhagyják az amerikai piacot. Ez utóbbi kapcsán Kamala Harris megjegyezte, "nem lehet csak úgy vámokról beszélni" komoly szándék nélkül, ellenfelét pedig azzal vádolta, hogy nem veszi komolyan a gazdasági kérdéseket.

A demokrata jelölt a középosztály támogatására összpontosított programjában, miközben elkötelezte magát a vállalkozások mellett is. Tervei szerint 100 milliárd dollár értékű adókedvezményeket és más ösztönzőket kínálna az amerikai gyártás és az új technológiák fejlesztésére. Kamala Harris továbbá javasolta a vállalati adókulcs 28 százalékra történő emelését a jelenlegi 21 százalékról, valamint az évi 100 millió dollár feletti tőkenyereség megadóztatását.

Az ebből származó adóbevételekből tartaná fenn a középosztály adókedvezményeit, valamint újabb támogatásokra használná, különös tekintettel a szülőkre és a vállalkozókra.

Mint írják, Kamala Harris célja a kormány és a magánszektor közötti egyensúly megteremtése. Bevallása szerint a kapitalizmus mellett áll, ugyanakkor igazságos rendszerre törekszik, ahol mindenki fizeti a maga részét. Gazdasági tervei között szerepel a lakásépítés engedélyezési folyamatainak felgyorsítása és a bürokrácia csökkentése, hogy az Egyesült Államok versenyképesebb legyen a globális piacokon, különösen Kínával szemben.

Ezzel szemben Donald Trump

az amerikai gazdaság dominanciáját

hirdeti, a vámokat szorgalmazza. Az általa javasolt 20 százalékos univerzális vámot a demokrata jelölt "nemzeti forgalmi adónak" nevezte, ami megnövelné az importált mindennapi árucikkek árát, amit egy tanulmánnyal is alátámasztott, mely szerint egy ilyen plusz teher évi 4000 dollárral növelné meg egy átlag család költségeit.

Míg Donald Trump támogatja a vállalati adókulcs csökkentését 21 százalékról 15 százalékra azok számára, akik hazai gyártásba fektetnek, Kamala Harris épp az ellenkező irányba vinné a gazdaságpolitikát az adóemelésekkel. A republikánus jelölt azzal vádolja demokrata ellenfelét, hogy ezek az adóemelések végül a középosztályra hárulnának, és az amerikaiak megtakarításait is veszélybe sodorhatnák.