Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Itt a válasz Moszkvából: Zelenszkij terve végzetes hiba

Infostart / MTI
2024. szeptember 25. 15:57
Dmitrij Peszkov szerint következményei lesznek Kijevre nézve.

"Végzetes hibának" nevezte szerdán az orosz elnöki szóvivő Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek azt a tervét, amely szerint kényszeríteni kell a békére Oroszországot. Zelenszkij kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsában kijelentette, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti háborút nem lehet csak tárgyalásokkal csillapítani, Moszkvát rá kell kényszeríteni a békére.

Dmitrij Peszkov újságírókkal folytatott telefonbeszélgetésén elmondta: "Az ilyen álláspont végzetes hiba, rendszerszintű hiba. Ez egy mélységes tévedés, amelynek elkerülhetetlenül következményei lesznek a kijevi rezsimre nézve." Hozzátette: Oroszország békét akar, de a kérdést nem lehet erőltetni. "Oroszország a béke híve, de azzal a feltétellel, hogy biztonságának alapjai biztosítva legyenek".

Vlagyimir Putyin orosz elnök még júniusban kifejtette, hogy Oroszország csak akkor vet véget az ukrajnai háborúnak, ha Kijev beleegyezik, hogy lemond NATO-csatlakozási törekvéseiről, és átadja a Moszkva által követelt négy régió teljes területét.

A Kreml szóvivője szerdai nyilatkozatában azt mondta, hogy az orosz erők bekerítették Vuhledart, egy megerősített bányavárost, amely 2022 óta az ukrán védelem támasza a Donyecki terület déli részén. "A dinamika pozitív" - tette hozzá.

Az orosz védelmi minisztérium napi tájékoztatóján közölte, hogy erői elfoglaltak két kisebb falut Donyeck környékén, Hosztrét és Hrihorivkát.