Nyitókép: Forrás: X / Alen Simonyan

Pusztító Borisz ezt műveli a térségünkkel - árvízi körkép videóval

Infostart
2024. szeptember 17. 13:28
A Kelet- és Közép-Európa fölött örvénylő Borisz ciklon hatására a térség országaiban szörnyű árvizek pusztítanak. A közösségi médiába feltöltött videókból válogattunk.

Az áradások a hatalmas pusztítás mellett már több tucat ember halálát is okozták. A rendkívüli esőket a Borisz nevű ciklon okozza, amely a térség felett köröz, mint azt az alábbi animáció is mutatja:

A heves esőzések miatt átszakadt egy gát Délnyugat-Lengyelországban. A hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy a gátszakadás komoly veszélyt jelent a helyi folyók mentén fekvő településekre. A lengyel hadsereg és a légierő is részt vesz az emberek mentésében. Az alábbi két fénykép az áradás előtti és utáni állapotokat mutatja Kłodzko városában.

A település jelentős része teljesen víz alá került. A hatóságok szerint azonban a helyzet még ennél is rosszabbra fordulhat, mert hamarosan újabb árhullám éri el a várost, ami még az előzőnél is nagyobb lehet.

Csehországban több mint 250 ezer háztartás maradt áram nélkül. A helyzet a Cseh Köztársaság és Lengyelország határán fekvő gátnál továbbra is kritikus. Több ezer embert kellett evakuálni Opava városából. Egy időzített kamera rögzítette, ahogy a víz szinte elnyeli a házakat.

Ausztriában több tucat körzetet nyilvánítottak katasztrófa sújtotta övezetté. Egyes településekre már nem lehet országúton eljutni. A helyiek szerint ilyen árvíz száz évenként egyszer fordul elő.

Az árhullám már elérte az osztrák fővárost is. Bécsben egyre súlyosabb a helyzet.

Romániában is számos települést öntött el a víz. A legkritikusabb állapot az ország dél-keleti részén Galac körzetében alakult ki.

A hirtelen jött áradások már emberéleteket is követeltek. Románia keleti régióiban már öten vesztették életüket a rendkívüli időjárás és az árvizek miatt.

Moldáviát sem kíméli az ítélet idő. A fővárost Chisinau-t (Kisjenő) is elöntötte az áradat. A városban hömpölygő víz embereket sodort magával.

Néha egészen drámai jelenetek zajlanak le az elöntött városokban. A menekülő emberek magukra hagyják házi kedvenceiket. Ez a kutya is csapdába esett egy ház alsó szintjén. Szerencsére az egyik mentőcsapat észrevette és kiszabadította a szerencsétlen állatot.

Az évszázad árvize óriási pusztítást okoz Európában. Egyelőre beláthatatlanok a rendkívüli időjárás következményei.