Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Megvan a magyar uniós biztos leendő pozíciója

Infostart / MTI
2024. szeptember 17. 11:33
Várhelyi Olivér az egészségügyért és az állatjólét területéért felelhet majd. Az elmúlt öt évben a bővítésért és a szomszédságpolitikáért végezte munkáját.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság újraválasztott elnöke egészségügyért és az állatjólét biztosításáért felelős portfólió betöltésére jelölte Várhelyi Olivért magyar uniós biztost, aki az elmúlt öt évben a bővítésért és szomszédságpolitikáért volt felelős.

Az Európai Parlament plenáris ülésének keddi munkanapján tartott sajtótájékoztatóján Ursula von der Leyen, az új összetételű Európai Bizottság tagjelöltjeinek bemutatásakor közölte: a biztosi testületben Várhelyi Olivér lesz felelős a közös európai egyészségügyi unió felépítését, valamint ő fogja vezetni a rák leküzdésére és a betegségmegelőzésre irányuló munkát.

Az újabb öt éves időszakra megválasztott bizottsági elnök beszédében kiemelte, az új összetételű Európai Bizottság a jólétre, a biztonságra, a demokráciára, a versenyképességre, a zöld átmenetre és a digitalizációra fog összpontosítani.

Közölte, a brüsszeli végrehajtó testület 27 tagjából 11 lesz nő, de mint hozzátette: a nemek közötti egyenlőség elérése érdekében az ügyvezető alelnöknek jelöltek között négy nő és két férfi foglalhat majd helyet.

Hangsúlyozta: az ötéves mandátumát kezdő uniós bizottság erősíteni fogja az uniós kohéziót és új iparpolitikát fog kialakítani.

„Technikai szuverenitásunk, biztonságunk és demokráciánk erősítése, a versenyképes, dekarbonizált és körkörös gazdaság felépítése elengedhetetlen. Az európai kohézió és a régiók fellendítése központi szerepet kap majd annak érdekében, hogy Európa érvényesítse érdekeit és vezető szerepet tölthessen be a világban” – fogalmazott.

Az uniós biztosnak jelölteket sorolva Von der Leyen elmondta, a spanyol Teresa Ribera a tiszta, igazságos és versenyképes átmenet előmozdításáért, valamint a versenypolitikáért lehet felelős. A finn Henna Virkkunen lehet a technológiai szuverenitásért, biztonságért és demokráciáért felelős ügyvezető alelnök. „Ő lesz a felelős azért is, hogy megerősítsük demokráciánk alapjait, például a jogállamiságot, és megvédjük azt mindenütt, ahol támadás éri” – fogalmazott von der Leyen.

A francia biztosjelölt, Stéphane Séjourné – amennyiben az Európai Parlament bizalmat szavaz neki – a jólétért, az egységes piaci portfólióért és az ipari stratégiáért felelős ügyvezető alelnök lehet. Roxana Minzatu, Románia biztosjelöltje töltheti be az emberekért, a készségfejlesztésért, az oktatásért és a kultúráért, a minőségi munkahelyek megteremtéséért, valamint a szociális jogokért felelős ügyvezető alelnök posztját. Az olasz Raffaele Fitto a kohézióért és a reformokért felelős ügyvezető alelnök lehet.

Folytathatja biztosi munkáját Szlovákia uniós biztosa, Maros Sefcovic, aki az intézményközi kapcsolatokért és az átláthatóságért felelős pozíciója mellett felelni fog a kereskedelmi és gazdasági biztonságért felelős portfólióért is. Lettország korábbi biztosa, Valdis Dombrovskis lehet a gazdaságért és termelékenységért felelős biztos. A horvát biztos, Dubravka Suica, a Földközi-tenger térségéért lehet felelős, a portfólió magában foglalja a tágabb déli szomszédsággal való kapocslatok erősítését - közölte von der Leyen.

A holland Wopke Hoekstra lehet az éghajlatért, a nettó nulla kibocsátás eléréséért felelős biztos, aki a klímadiplomácia mellett az adózásért is felelős lehet. A litván biztosjelölt, Andrius Kubilius lehet a védelmi és űrkutatási biztos, aki az európai védelmi unió fejlesztésén, valamint a beruházási és az ipari kapacitás fellendítésén fog dolgozni. Marta Kos szlovén biztosjelölt veheti át a bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztosi portfóliót. A cseh Jozef Síkela a nemzetközi partnerségekért felelős biztosi tárcát vezetheti majd a következő öt évben. Kosztasz Kadisz ciprusi politikus a halászatért és az óceánokért felelős biztos lehet. A portugál Maria Luís Albuquerque a pénzügyi szolgáltatásokért és a megtakarítási, valamint a befektetési unióért felelős biztosi tárcát kaphatja. A belga Hadja Lahbib a felkészültségért és a válságkezelésért felelős biztos lehet. Az új portfólió az ellenállóképességgel és a polgári védelemmel is foglalkozik majd.

Az osztrák biztosjelölt, Magnus Brunner vezetheti a belügyi és migrációkezeléssel foglalkozó biztosi tárcát. Von der Leyen tájékoztatása szerint a portfólió a menekültügyi és migrációs paktum végrehajtására, a határok megerősítésére és egy új belső biztonsági stratégia kidolgozására fog összpontosítani. Jessika Roswall svéd politikus a környezetvédelemért, a vízminőségért és a versenyképes körforgásos gazdaságért felelős biztos lehet.

A lengyel Piotr Serafin lehet a költségvetésért, a csalás elleni küzdelemért és a közigazgatásért felelős biztos. Dánia biztosjelöltje, Dan Jorgensen lehet az energiaügyi és lakásügyi biztos. A bolgár Ekaterina Zaharieva a kutatásért és innovációért felelős biztosi pozíciót kaphatja. Az ír biztosjelölt, Michael McGrath a demokráciáért, az igazságszolgáltatásért és a jogállamiságért felelős biztos lehet, aki a jogállamisággal, a korrupcióellenességgel és a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos munkát is irányítani fogja.

Von der Leyen a görög Aposztolosz Cicikosztasz biztosjelöltnek a fenntartható közlekedésért és turizmusért felelős portfóliót szánta. A luxembourgi Christophe Hansen a mezőgazdasági és élelmiszerügyi biztos lehet az új uniós bizottságban. Glenn Micallef máltai politikus a generációk közötti méltányosságért, az ifjúságért és a sportért felelős biztosi feladatokat láthatja majd el.

Ursula vont der Leyen emlékeztetett: az uniós vezetők júniusban Kaja Kallas észt miniszterelnököt választották az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének.

Az uniós biztosok bemutatását követően az Európai Parlament megkezdheti az új biztosi kollégium kinevezésére irányuló eljárást.