Nyitókép: unsplash.com

Ma eldőlhet, milyen sors vár a TikTokra a tengerentúlon

Infostart
2024. szeptember 16. 11:18
Kulcsfontosságú tárgyalás vár hétfőn a TikTok anyavállalatára, a kínai ByteDance-.re. A vállalat jogi csatát vív egy olyan törvény ellen, ami 2025 januárjában betiltaná a 170 millió amerikai által használt alkalmazást az Egyesült Államokban.

Az Egyesült Államok Columbia körzetének fellebbviteli bírósága szóbeli tárgyalásokat tart a jogi kihívásról. A kínai tulajdonú TikTok sorsa így a 2024-es elnökválasztás utolsó heteinek középpontjába kerül - írja a Reuters híradása nyomán a Portfolio. A platformon mindkét elnökjelölt, Donald Trump és Kamala Harris is aktív, itt igyekeznek megszólítani a fiatalokat.

A kínai tulajdonú ByteDance azzal érven, hogy a törvény alkotmányellenes, és sérti az amerikaiak szólásszabadsághoz való jogát. Úgy vélik, a törvény radikálisan eltér az ország eddigi, nyílt internetet támogató politikájától.

Az amerikai törvényhozás azonban tart tőle, hogy Kína az alkalmazáson keresztül hozzáférhet az amerikai polgárok adataihoz, kémkedhet utánuk.

A törvényjavaslatot az amerikai kongresszus elsöprő többséggel fogadta el áprilisban. Azonban a TikTokot tulajdonló ByteDance szerint az amerikai alkalmazás leválasztása nem lehetséges sem technológiailag, kereskedelmileg vagy jogilag, és bírósági döntés nélkül a betiltás következik.

A törvényt áprilisban aláírta Joe Biden elnök, és január 19-ig kapott vele haladékot a ByteDance, hogy amerikai tulajdonba adja el a platformot, vagy azt az USA betiltja. Ha igazolható az eladás felé tett előrelépés, akkor a határidő három hónappal kitolható. A Fehér Ház álláspontja szerint az intézkedés célja nem az alkalmazás betiltása, hanem a kínai tulajdonlás megszüntetése.