Nyitókép: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium

Ennyi orosz katona kellene most a kurszki hadművelethez

Infostart
2024. szeptember 15. 07:20
60–70 ezer katonával söpörhetik ki az ukránokat az orosz területekről.

Institute for the Study of War (ISW) szerint, az orosz csapatok továbbra is ellentámadást folytatnak az ukrán előrenyomulás ellen a kurszki térségben, de az orosz hadseregnek a hadszíntér más részeiről további egységeket kell a kurszki térségbe vezényelnie, ha egy olyan erőcsoportot akar létrehozni, amely képes fenntartani egy ellentámadást - írja az Index.

Az ISW továbbra is figyelemmel kíséri az orosz ellentámadásokat a kurszki régióban, de még nem figyelt meg olyan nagyszabású harcokat, amelyek arra utalnának, hogy az orosz erők nagyszabású, összehangolt ellentámadást indítottak volna, amelynek célja az ukrán erők teljes kiszorítása a kurszki régióból – írta közleményében az ISW.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szeptember 13-án megerősítette, hogy az orosz erők ellentámadást indítottak a kurszki térségben. A Pentagon szóvivője, Patrick Ryder vezérőrnagy szeptember 12-én azt mondta, hogy az Egyesült Államok megfigyelte, hogy orosz egységek „valamilyen ellentámadási” műveletet próbáltak végrehajtani, amit Ryder „marginálisnak” minősített.

Zelenszkij kijelentette, hogy az orosz katonai parancsnokság 60–70 ezer katonát kíván a kurszki térségben összpontosítani, ami lényegesen több, mint az az 50 ezer katona, amelyre amerikai tisztviselők becslése szerint Oroszországnak szüksége lenne ahhoz, hogy kiszorítsa az ukránokat a kurszki térségből.

Egy orosz ellentámadás a kurszki régió visszafoglalására nagy valószínűséggel még több embert és felszerelést igényelne, mint amennyit Oroszország eddig bevetett a térségben – közölte az Ukrajinszka Pravda.