Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Nehezen találják az AfD nélküli kormányzás útját Türingiában és Szászországban is

Infostart
2024. szeptember 3. 17:50
Már a tartományi választások utáni első két napban beigazolódtak azok a jóslatok, hogy mind Türingiára, mind Szászországra rendkívül nehéz és hosszú kormányalakítási tárgyalások várnak.

A jelek szerint beigazolódik az a jövendölés is, hogy a hagyományos pártok, mindenekelőtt a CDU és az SPD fenntartásai ellenére a tárgyalásokból és minden bizonnyal a jövőbeni koalíciókból az alig féléves radikális baloldali párt, a két tartományban nagy támogatottsággal rendelkező Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW) nem hagyható ki.

Ami pedig a Türingiában a CDU-t is nagy fölénnyel megelőző, Szászországban pedig a konzervatív párt mögött épp hogy csak lemaradt radikális jobboldali AfD-t (Alternatíva Németországért) illeti, egyértelművé vált, hogy a párt a "kiközösítés" ellenére a jövőben mindkét tartomány parlamentjében az ellenzék vezetőjeként rendkívül befolyásos szereplő lesz

Negyvennyolc órával a választások után több hírportál, mindenekelőtt az ZDF és az ARD közszolgálati médium számolt be arról, hogy a Türingiában elkerülhetetlen a kormányváltás, azaz, hogy az eddigi baloldali, a hagyományos Baloldal Pártjából, az SPD-ből és a helyi törvényhozásból kiesett Zöldek Pártjából álló koalíciót a friss parlamenti erőviszonyok miatt új kormányzati szövetség váltja fel. Mivel a tartományban nagy fölénnyel győztes AfD "nem kívánatos" partner, általános vélekedés szerint Türingiában a CDU a "karmester". Értesülések szerint a Mario Vogt vezette helyi kereszténydemokraták már döntöttek is arról, hogy koalíciós tárgyalásokat javasolnak az alapító Sahra Wagenknecht által vezetett új baloldali pártnak, valamint a szociáldemokrata SPD-nek.

Válasz még nem érkezett ugyan, elemzők szerint egy ilyen tartományi koalíciónak lehetnek tényleges esélyei, noha a koalíciós tárgyalások a BSW-vel szembeni fenntartások miatt nehéznek ígérkeznek. A BSW a választások után megerősítette, hogy mindenfajta koalíció előfeltételének tartja az amerikai közepes hatótávolságú rakéták németországi telepítésének elutasítását, valamint a további fegyverszállítások beszüntetését Ukrajnának. Sahra Wagenknecht a ZDF-nek nyilatkozva kiállt amellett is, hogy mindezt az esetleges koalíciós megállapodásokban rögzítsék.

"Nagyon sokan tartanak attól hogy a fegyverszállításokkal Németország közvetlen háborús résztvevővé válik" – érvelt a radikális baloldali pártvezető, aki szerint egy ilyen megállapodással nyomást lehetnek gyakorolni az országos kormánykoalícióra is

Szászországban – ahol a CDU az AfD-t egy hajszállal megelőzve épphogy megőrizte az újraegyesítés óta őrzött első helyét – csekély valószínűsége annak, hogy marad az eddigi, a kereszténydemokratákból, az SPD-ből ás a Zöldek Pártjából álló tartományi koalíció. Értesülések szerint Türingiához hasonlóan Szászországban is egy a CDU-ból, a BSW-ből és az SPD-ből álló hármas koalíciónak van a legtöbb esélye, legalábbis a hivatalban lévő kereszténydemokrata miniszterelnök, Michael Kretschmer megítélése szerint.

A ZDF ugyanakkor tudósításában felhívta a figyelmet arra is, hogy a "kiközösítés" ellenére az AfD jelentős befolyást gyakorolhat mindkét tartományi parlament politikájára. A törvényhozási mandátumok függvényében ugyanis elsősorban türingiai parlamentben úgynevezett blokkoló kisebbséggel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy fontos parlamenti döntések elfogadását akadályozhatja meg, és a tartományi koalíció pártjai ennek elkerülése érdekében az AfD-vel sorozatos egyeztetésre kényszerülnek.

A türingiaitól némileg eltér a helyzet a szászországi parlamentben, ugyanis az illetékes hatóságok hivatalos bejelentése szerint egy szoftverhiba miatt a mandátumok átszámolására kényszerültek. Ennek következtében az AfD is eggyel kevesebb mandátumhoz jutott, és a tartományban nem rendelkezik az említett blokkoló kisebbséggel, ez azonban nem jelent azt, hogy a párt álláspontja fontos döntések meghozatalakor figyelmen kívül hagyható lenne.

A súlyos tartományi választási kudarc ellenére az Olaf Scholz szociáldemokrata kancellár vezette, az SPD-ből, a Zöldek Pártjából és a szabad demokrata FDP-ből álló országos koalíció kitart az együttműködés mellett. Egybehangzó értesülések szerint a kancellárral az élen mindhárom párt vezetői a közös munka folytatása mellett tettek hitet.

Szászországban az SPD és Zöldek Pártja együttesen 12,4 százalékot szerzett, Türingiában pedig 10-et sem. Az előbbiben a Zöldek épp hogy csak bejutottak a helyi törvényhozásba, míg a türingiaiból a voksok 3,2 százalékával kiestek. Az FDP mindkét tartományban 1 százalék közeli "eredménnyel" végzett.

A súlyos tartományi választási kudarc ellenére a kormánypártok vezető politikusai ismételten a közös kormányzati munka folytatása mellett foglaltak állást. A ZDF által idézett Saskia Esken, az SPD társelnöke a közös munka kapcsán mindenekelőtt a gazdaság fejlesztését, az új nyugdíjcsomagot és nem utolsósorban az illegális bevándorlás elleni harcot emelte ki. Egyben a szüntelen koalíciós vitákra utalva nagyobb fegyelmet sürgetett. Esken hangsúlyozta azt is, hogy Olaf Scholz továbbra is a kormány "erős vezetője" marad. Olaf Scholz marad az SPD "erős kancellárjelöltje" a jövő évi országos parlamenti választásokon is – tette hozzá.