Nyitókép: MTI/AP/Fehérorosz elnöki hivatal sajtószolgálata

A fehérorosz elnök szerint az ő katonái nem fognak külföldön harcolni

Infostart / MTI
2024. augusztus 29. 21:42
Aljakszandr Lukasenka ezzel válaszolt azokra az aggodalmakra, amelyek szerint Fehéroroszország Ukrajna megtámadására készül.

Az elnök azt hangsúlyozta, hogy Fehéroroszország politikája ebben a kérdésben teljesen világos és tisztességes. "Valósággal rosszul voltam, amikor olvastam a világsajtóban az összefoglalókat, amelyek különböző dolgokat állítottak rólam. Azt mondják, hogy képes vagyok parancsot kiadni más országba történő behatolásra, és ezt a parancsot teljesítik" - fogalmazott Aljakszandr Lukasenka.

"Nem adtunk ki parancsot és nem is fogunk Fehéroroszországon kívüli harcra parancsot adni. Csak akkor fogunk harcolni, ha valaki rossz szándékkal jön hozzánk. Ennyi az egész" - emelte ki a fehérorosz vezető.

Az ukrajnai háború 2022. februári megindításakor orosz erők Fehéroroszország területéről is átlépték Ukrajna határát.

Mint arról az Infostart is beszámolt, néhány nappal ezelőtt nagyszabású hadgyakorlatot kezdett az fehérorosz hadsereg az ország Ukrajnával határos vidékén. A manőverekben a helyi különleges erők mellett az orosz Wagner csoport zsoldosai is részt vesznek. A nagyarányú csapatösszevonások aggodalmat keltettek Kijevben, mert az Ukrajna elleni orosz invázió előtt is a támadók hadgyakorlatokat tartottak.