Nyitókép: YouTube

Őrizetbe vették a Telegram üzenetküldő alkalmazás orosz-francia alapítóját

Infostart / MTI
2024. augusztus 25. 12:28
Franciaországban őrizetbe vették a Telegram üzenetküldő alkalmazás orosz-francia milliárdos alapítóját és vezérigazgatóját szombat este a Párizs melletti Le Bourget repülőtéren - közölte a TF1 kereskedelmi tévé és a BFM hírtelevízió meg nem nevezett forrásokra hivatkozva.

Durov magángépén utazott - közölte honlapján a TF1, hozzátéve, hogy előzetes rendőrségi nyomozás keretében elfogatóparancsot adtak ki ellene Franciaországban.

A TF1 és a BFM egyaránt azt közölte, a nyomozás középpontjában a Telegram moderátorainak hiánya áll, és a rendőrség úgy véli, ez a helyzet lehetővé tette, hogy a bűncselekmények akadálytalanul folytatódjanak az üzenetküldő alkalmazáson.

Durov ellen a francia média szerint vasárnap vádat emelhetnek.

A titkosított Telegramnak, amelynek mintegy egymilliárd felhasználója van, különösen nagy a befolyása Oroszországban, Ukrajnában és a volt Szovjetunió köztársaságaiban. A Facebook, a YouTube, a WhatsApp, az Instagram, a TikTok és a Wechat után a legnagyobb közösségimédia-platformok közé sorolják.

A Telegram nem reagált azonnal a Reuters megkeresésére. A francia belügyminisztérium és a rendőrség nem nyilatkozott.

Az orosz származású Durov 2013-ban alapította a Telegramot a testvérével. Oroszországot 2014-ben hagyta el, miután nem volt hajlandó eleget tenni a kormány azon követelésének, hogy az általa eladott VKontakte közösségimédia-platformon lévő ellenzéki fórumokat bezárják.

"Inkább vagyok szabad, minthogy bárkitől is parancsokat fogadjak el" - mondta Durov áprilisban Tucker Carlson amerikai újságírónak az Oroszországból való távozásáról és a cégének otthont kereséséről, amelynek során Berlinben, Londonban, Szingapúrban és San Franciscóban is megfordult.

Miután Oroszország 2022-ben megtámadta Ukrajnát, a Telegram vált a háborúról és a konfliktust övező politikáról szóló, mindkét oldalról érkező "szűretlen" és néha brutális és félrevezető tartalmak fő forrásává.

A platform egyes elemzők szerint a háború "virtuális csataterévé" vált, amelyet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és tisztségviselői, valamint az orosz kormány is nagymértékben használ.

A Telegram - amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy elkerüljék a hivatalos ellenőrzést - azon kevés helyek egyike lett, ahol az oroszok független hírekhez juthatnak a háborúról, miután a Kreml Ukrajna megtámadása után szigorította a független média felügyeletét.

Oroszország 2018-ban kezdte blokkolni a Telegramot, miután az alkalmazás nem volt hajlandó eleget tenni egy bírósági végzésnek, amely szerint az állambiztonsági szolgálatok számára hozzáférést kell biztosítani a felhasználók titkosított üzeneteihez.

A blokkolás számos harmadik féltől származó szolgáltatást megszakított, de a Telegram oroszországi elérhetőségére kevés hatással volt. A tiltó végzés azonban tömeges tiltakozásokat váltott ki Moszkvában, és bírálatokat váltott ki civil szervezetek részéről.

A TF1 szerint Durov, akinek székhelye Dubajban van, Azerbajdzsánból utazott Franciaországba, és szombat este 20 óra körül vették őrizetbe.

Durov, akinek vagyonát a Forbes amerikai kiadó és médiavállalat 15,5 milliárd dollárra becsülte, azt mondta, hogy egyes kormányok megpróbáltak nyomást gyakorolni rá, de az alkalmazásnak "semleges platformnak" kell maradnia, nem pedig "geopolitikai szereplőnek".