Nyitókép: Unsplash.com

Biztonsági okokra hivatkozva kitiltották a mobilokat is a kormányülésről Hollandiában

Infostart / MTI
2024. augusztus 23. 15:05
Hollandiában a miniszterelnök biztonsági okokra hivatkozva kitiltotta a mobiltelefonokat és a mikrofonnal ellátott egyéb elektronikai eszközöket a kabinetülésekről.

A kormányfő, a korábban a holland titkosszolgálatot vezető Dick Schoof "magától értetődőnek" nevezte a rendelkezést a Dutchnews című holland hírportál pénteki ismertetése szerint, értésre adva, hogy a döntést az esetleges kémtevékenység elkerülése érdekében hozták meg

Judith Uitermark belügyminiszter óvatossággal magyarázta a rendelkezést, hozzátéve: nincs bizonyíték arra nézve, hogy külföldi titkosszolgálatok hallgatnák le a tárcavezetőket.

A rendelkezés értelmében a telefonokat, a laptopokat és az okosórákat az erre a célra az üléstermen kívül elhelyezett, zárható dobozba kell tenni, a kabinetüléseken pedig csupán papírra lehet jegyzeteket készíteni. Mindazonáltal szüneteket is be fognak iktatni, amelyek során a résztvevők használhatják telefonjukat.

Az országban tavaly - szintén biztonsági okokra hivatkozva - már megtiltották a köztisztviselőknek, hogy céges telefonjukra feltelepítsenek bizonyos applikációkat, köztük a kínai TikTok videomegosztót és a WeChat üzenetküldő alkalmazást.