Nyitókép: MTI/EPA/Perini Navy Press Office

Különleges jármű volt az elsüllyedt jacht - képek

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2024. augusztus 21. 18:26
A balesetet okozó nem mindennapi időjárási körülményekről és a különleges hajóról is beszélt az InfoRádióban Balogh Tamás, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Hajózástörténeti Egyesületének elnöke.

Videók és fényképek kerültek nyilvánosságra a Bayesian nevű luxusvitorlás elsüllyedéséről. A katasztrófa hétfőn hajnalban történt Szicília partjainál, a porticellói kikötő közvetlen közelében. Az 56 méteres jachton 22 személy tartózkodott, közülük hatan tűntek el, mások mellett Jonathan Bloomer, a Morgan Stanley International elnöke, és Mike Linch brit nagyvállalkozó, akit korábban a brit Bill Gates-ként is emlegettek. A rendőrség vizsgálatot indított, a roncsokat búvárok kutatják át – éppen szerdán sikerült megtalálniuk négy holttestet.

A Perini Navy Press Office képén a brit bejegyzésű Bayesian vitorlásról, amely egy viharban a szicílai Palermo környékén 2024. augusztus 19-én hajnalban elsüllyedt. A fedélzetén tartózkodó 22 ember közül 15-en élték túl a történteket. MTI/EPA/Perini Navy Press Office

Az InfoRádióban nyilatkozó szakértő kiemelte: különleges hajó süllyedt el Szicília partjainál. Balogh Tamás, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Hajózástörténeti Egyesületének elnöke felsorolta: a jókora, 56 méter hosszú jármű

a világon a legmagasabb árbóccal rendelkező jacht volt,

hiszen az árbóc hossza a hajóét is meghaladva 72,3 méter volt, amivel a világon a legmagasabb egy alumínium árboccal felszerelt kedvtelési célú hajónak számított.

MTI/EPA/Perini Navy Press Office

A nyilvánosságra került videofelvételek alapján a hajó egy vihar, illetve egy úgynevezett víztölcsér miatt süllyedt el. Ezt a jelenséget tornádóhoz lehetne hasonlítani, de valójában egy forgószél által magasba szívott tölcsér alakú víztömeg.

"Az olaszok trombának is hívják, ami nem véletlenül mutat hasonlóságot a trombita szóval, hiszen úgy néz ki. Ezek a forgószél által tölcsér formájúra alakított víztömegek azok, amelyek képesek kárt okozni. A vízoszlop forgószele felszív ugyan némi vizet a tengerről, de a nedvesség zöme az mégis a viharfelhőkből származik. Tehát ez a másik tényező, amire szükség van hozzá, egy hirtelen kialakuló zivatarjelenségre. Ez a kettő együtt tudja kialakítani az örvénylő vizet" – mondta Balogh Tamás.

A vitorlás az elsüllyedés előtt oldalra dőlt, tehát nem a víztölcsér törte össze, hanem az erős szél fektette el.

A roncs kutatása nehéz feladat - mutatott rá Balogh Tamás. Szicília keleti partjainál egy viszonylag egyenletesen mélyülő, majd hirtelen nagy mélységbe ereszkedő tengerfenék található. A fokozatos mélyülés 15 méterig tart, utána egy perem következik, aztán a következő mélységérték már 40 méter fölötti, és így tovább. Ezen a határon süllyedt el a hajó, és az egyesületi elnök feltételezése szerint az ehhez kapcsolódó áramlási jelenségek, illetve maguk az időjárási viszonyok alapvetően befolyásolhatják a hajóroncsban történő kutatást.

A videofelvételek és a fényképek alapján egyébként a hajó személyzete tudta, hogy katasztrófa közeleg, mert vészrakétát lőttek fel. Ám hiába voltak nagyon közel a kikötőhöz, a segítség már nem érkezhetett meg, mert a hajó 60 másodperc alatt elsüllyedt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szicíliai hajókatasztrófa - Balogh Tamás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást