Nyitókép: MTI/EPA/Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó 05.12

Rendkívüli állapotot hirdettek az oroszországi Belgorodi megyében

Infostart / MTI
2024. augusztus 14. 10:56
A régió kormányzója szerint szövetségi szinten is elrendelhetnék az intézkedést.

Rendkívüli állapot vezetett be szerda hajnalban Oroszország Belgorodi megyéjében Vjacseszlav Gladkov kormányzó az ukrán támadásokra hivatkozva.

"A belgorodi régióban továbbra is nagyon nehéz és feszült a helyzet" - mondta Gladkov a Telegramon közzétett videoüzenetében. Arra hivatkozott, hogy az ukrán erők napi rendszerességgel ágyúzzák a megyét, "lakóházakat pusztítanak el, civileket sebesítenek és ölnek meg".

"Ezért arra a döntésre jutottunk, hogy Belgorod megye egészében regionális rendkívüli állapotot hirdetünk ki, és arra kérjük a kormányt, hogy hirdessen ki szövetségi szinten is rendkívüli állapotot" - tudatta Gladkov.

Gladkov beszámolója szerint az éjjel két falut, Sebekinót és Usztyinkát érte ukrán dróntámadás. A szomszédos Kurszki, Voronyezsi és Brjanszki megyéből is jelentettek dróntámadásokat.

A Belgorodi megyével határos kurszki régióban az ukrán erők a múlt héten meglepetésszerű betörést indítottak, aminek következtében állításuk szerint csaknem ezer négyzetkilométer orosz területet, több tucat települést vontak ellenőrzésük alá Oroszországban.