Nyitókép: MTI/EPA/Justin Lane

Az ENSZ példátlannak nevezte a venezuelai választást

Infostart / MTI
2024. augusztus 14. 11:38
A világszervezet szerint a venezuelai választások eredményeinek megállapításánál nem biztosították a hitelesség alapvető feltételeit.

A múlt hónapban Venezuelában rendezett választások eredményeinek kezelésénél nem biztosították a voksolás hitelességét garantáló alapvető feltételeket: az átláthatóságot és a teljességet - állapították meg az ENSZ szakértői helyi idő szerint kedd este New Yorkban közzétett jelentésükben.

A július 28-i választásról António Guterres ENSZ-főtitkár számára készített beszámoló szerint a szakértők "a jelenkori demokratikus választások szempontjából példa nélkül állónak" minősítették, hogy a választásokat követően nem hozták nyilvánosságra az egyes körzetekben leadott szavazatok számát. Úgy vélték, hogy a választási bizottság nem tett eleget sem jogi kötelezettségeinek, sem a helyi törvényi szabályozásnak.

A választási bizottság a 2013 óta hatalmon lévő Nicolás Madurót nyilvánította a voksolás győztesének, de az egyes szavazókörök tételes eredményeit nem tették közzé. Az eredményhirdetés nyomán országszerte tüntetések robbantak ki, amelyek erőszakba torkolltak:

az összecsapásoknak az országos főügyész friss közlése szerint legkevesebb 25 halálos áldozatuk volt, további 192 ember pedig megsebesült.

A most bemutatott jelentés szerint a szóban forgó hiányosságok "negatív hatást tettek a venezuelai választópolgárok nagy részére".

A szakértők azt is szóvá tették, hogy a kezdetben mutatott együttműködési készség ellenére a venezuelai választási hatóság képviselői nem biztosítottak számukra egyeztetési lehetőséget.

A venezuelai külügyminisztérium a jelentésre reagálva elutasította a nemzetközi szakértők állásfoglalását, és úgy vélte, hogy a dokumentumban "hazugságok egész sora" áll.