Nyitókép: MTI/EPA/Juszef Badaui

Teherán határozottan üzent, válaszul az európai országok dörgedelmére

Infostart / MTI
2024. augusztus 13. 10:25
Az iráni külügyminisztérium kedden visszautasította az Iránt és szövetségeseit az Izraellel szembeni visszafogottságra intő Franciaország, Németország és Nagy-Britannia felszólítását.

A közlés szerint a három európai ország hétfőn kiadott közleménye "híján van a politikai logikának és ellentmond a nemzetközi jog elveinek".

Franciaország, Németország és Nagy-Britannia Iszmail Haníje, a Hamász palesztin terrorszervezet politikai vezetőjének teheráni meggyilkolását követően adta ki állásfoglalását. Irán és szövetségesei Izraelt vádolták a merénylettel, de az izraeli kormány nem ismerte el a támadás elkövetését.

"Anélkül, hogy a cionista rezsim (Izrael) bűntetteit elítélné, az E3 nyilatkozata arcátlanul megköveteli Irántól, hogy ne válaszoljon szuverenitásának és területi integritásának megsértésére" - fogalmazott Ali Bagheri Káni iráni külügyminiszter.

A külügyminiszter hangsúlyozta Teherán elszántságát Izrael elrettentésére, és felszólította a három európai országot, hogy "egyszer s mindenkorra álljanak ki a gázai háború és Izrael háborús uszítása ellen".