Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Ukrajna feltételhez köti az olajszállítási ügy rendezését

Infostart
2024. július 30. 13:40
Ukrajna kész megoldani a Szlovákiával kapcsolatos olajszállítási kérdéseket az EU társulási megállapodásában rögzített mechanizmus alapján, csak aktiválnia kellene azt Szlovákiának; és Ukrajna emellett garantálja a szankciókkal nem sújtott vállalatok számára az olajszállítások zavartalanságát – közölte az ukrán energiaügyi miniszterhelyettes.

A Reuters-nek megküldött írásos válaszban Roman Andarak rögzítette: „Az ukrán fél kész az esetleges problémás kérdéseket szakértői szinten megoldani – amennyiben a szlovák fél aktiválja a társulási megállapodásban előírt vonatkozó mechanizmust. Keddig azonban ezt nem tette meg”.

Az ukrán tárcavezető-helyettes felőli jelzés azután érkezett, hogy Robert Fico szlovák kormányfő azzal fenyegette meg az ukránokat, hogy ha nem rendezik az orosz olajszállítások kérdését, akkor a Slovnaft leállítja a dízelexportot Ukrajna felé. Azt is jelezte Fico, hogy van egy „technikai megoldása”, amelyben több országnak kellene részt vennie, de nem tudni, hogy ez pontosan mit takar.

Andarak azt is hangsúlyozta, hogy az orosz olajszállítások Ukrajnán át nem szakadtak meg, folytatódnak, és Ukrajna továbbra is megbízható partnere az EU-nak az olajtranzit-szolgáltatások terén. „Az ukrán fél nem állította le a tranzitot, az folytatódik, minden nominálást teljesít” – idézi szavait a Portfolio, megjegyezve: utóbbi a szállítási megbízások teljesítését jelenti.

A londoni tudósítás a hétfői szlovák dízelexport fenyegetés kapcsán megjegyzi, hogy Szlovákia és Magyarország együttes súlya az ukrán dízelimportban mintegy 10 százalékos, és ukrán elemzők szerint azt más forrásokból ki tudná váltani Ukrajna.

A Portfolio megjegyzi: első ránézésre furcsa a keddi ukrán jelzésből, hogy abban csak Szlovákiáról van szó, a Magyarország felé szintén blokkolt Lukoil-szállításokról nem, illetve Magyarország kapcsán nem sürgette Andarak, hogy hazánk is aktiválja a társulási megállapodás vonatkozó passzusát.

A két ország (Szlovákia, Magyarország) múlt hétfőn együtt fordult írásban az Európai Bizottsághoz, hogy az kezdjen hivatalos konzultációt Ukrajnával, mert a két ország álláspontja szerint Ukrajna Lukoillal kapcsolatos szankciós lépése megsértette az EU–Ukrajna közötti társulási megállapodás energiaszállítások zavartalanságával kapcsolatos részét.