Nyitókép: MTI/EPA/Michael Reynolds

Lemondott az amerikai titkosszolgálat igazgatója

Infostart
2024. július 23. 17:25
Elismerte, hogy hibázott a szolgálat.

Egy nappal azután, hogy a Kongresszus előtt az elmúlt évtizedek legjelentősebb operatív kudarcának nevezte a Donald Trump elleni merénylet megtörténtét, bejelentette lemondását a Secret Service igazgatója – írja a 444.hu.

Kimberly Cheatle egy levélben azt írta: „Igazgatóként teljes mértékben felelősséget vállalok a biztonsági hibákért. A történtek fényében nehéz szívvel úgy döntöttem, hogy lemondok az igazgatói címemről” – idézi a 24.hu a Washington Postot.

Cheatle a képviselőház felügyeleti bizottsága előtt elismerte, hogy az általa irányított szervezet hibázott, amikor nem volt képes megakadályozni a július 13-i támadást, és azt mondta: teljes felelősséget vállal a biztonsági intézkedések hiányosságaiért. Ugyanakkor elutasította a lemondást, és azt mondta, hogy ő a megfelelő személy a szolgálat vezetésére.

Korábban annak ellenére nem akart lemondani, hogy azt elismerte, hogy a titkosszolgálat ügynökeit több alkalommal is tájékoztatták „egy gyanús személyről" a pennsylvaniai Butlerben tartott nagygyűlésén, és a merénylő, Thomas Matthew Crookst rejtő ferde tetőt egyébként korábban biztonsági kockázatként értékelték.

A Trump elleni merényletkísérlet óta nagyon komoly kritikák tárgya volt a volt elnök és jelenlegi elnökjelölt védelméért hivatott ügynökök teljesítménye, és az elmúlt napokban rendkívül heves kritikák érték Cheatle-t, a hétfői bizottsági meghallgatása pedig nem sikerült jól, mivel a titkosszolgálati vezető számos kérdésre nem adott konkrét választ, így utána mindkét párt részéről felszólították a lemondásra. Köztük volt a meghallgatást szervező kongresszusi bizottság demokrata vezetője, Jamie Raskin is, aki arról beszélt, hogy a Secret Service igazgatója elveszítette a Kongresszus bizalmát.