Nyitókép: Getty Images/ Jim Cumming

Farkast láttak, figyelmeztették a lakosságot is

Infostart
2024. július 23. 10:13
Több mint hét év után történt újabb megerősített farkasészlelés Burgenlandban. Kőszeg közelében is látták az állatot.

Fiatal farkas ólálkodik az osztrák-magyar határ közelében - vette észre az ORF tudósítását a veol.hu. A fiatal példány Draßmarkt (Vámosderecske) közelében tűnt fel. Egy, a település közelében, az erdő szélén elhelyezett vadkamera két fotót is készített róla, az elsőt múlt hét kedden, majd három nappal később.

A fiatal hím valószínűleg új falkát keres.

Draßmarkt környékén óvintézkedések bevezetése mellett döntöttek. Első körben információs táblákat helyeztek ki a lakosok számára a közelben ólálkodó állattal kapcsolatban. Wolfgang Seidl, a természetvédelmi osztály vezetője elmondta, ezeket elsősorban az erdőbe vezető utak menték állítják fel. Mindazonáltal egyelőre nem tisztázott, hogy a farkas még mindig Draßmarkt környékén van, vagy esetleg már továbbállt.

A farkas jelenléte leginkább más állatokra fenyegető. Ausztria más tartományaiban nem ritka, hogy legelő tehéncsordákra támadnak farkasok, Burgenlandban azonban ez nem jellemző, mert itt csak ritkábban bukkannak fel farkasok és általában gyorsan tovább is állnak, illetve mert az itteni legelők könnyebben védhetők, mint az alpesi régiókban.

Ha ember találkozik össze farkassal, higgadtnak kell maradni. Anton Putz kerületi vadász szerint az alapvetően az embertől tartó farkasokat megpróbálhatjuk kiabálással és tapsolással elijeszteni, mivel egyébként is kerülik az embereket. Külön kiemelte azonban, hogy a kutyasétáltatók mindenképpen tartsák pórázon ebeiket.