Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Orietta Scardino

Nem nyugszik az Etna: a vulkanológus szerint nem lehet kizárni az újabb kitöréseket

Infostart / InfoRádió - Rozgonyi Ádám
2024. július 21. 14:17
A közelmúltban bekövetkezett három lávaszökőkutas kitörést nagyon mélyről érkező, friss gázokban rendkívül gazdag magmatömeg okozta – mondta az InfoRádióban Harangi Szabolcs, a HUN-REN–ELTE Vulkanológiai Kutatócsoportjának vezetője.

Európa egyik leghíresebb vulkánja, az Etna július elején – csaknem félévnyi szünet után – látványos kitöréssel éledt fel újra, és rövid időn belül háromszor is feltört a láva a tűzhányóból. A HUN-REN–ELTE Vulkanológiai Kutatócsoportjának vezetője az InfoRádióban elmondta: az elmúlt hetekben nemcsak az Etna, hanem több más olasz vulkán is meglehetősen aktívvá vált. Emlékeztetett, hogy az Etna legutóbb tavaly év végén tört ki, most pedig rendkívül nagy, robbanásos, lávaszökőkutas vulkánkitörés történt mind a három esetben.

Harangi Szabolcs hozzátette: júliusban valamennyiszer az Etna csúcsában található kráterben valósult meg vulkáni működés. Kiemelte, hogy nem az utóbbi évek legaktívabb, délkeleti kráterében történtek a kitörések, hanem a Voragine (magyarul Hasadék) nevű kráterben, amely jóval „aluszékonyabb”, legutóbb 2015-2016-ban voltak jelentősebb kitörései. A szomszédos délkeleti kráterben általában heves, robbanásos vulkáni működések figyelhetők meg. A vulkanológus megjegyezte, hogy a kőzetek kémiai és kőzettani összetételének vizsgálatai alapján megállapították, hogy

a mostani lávaszökőkutas kitöréseket nagyon mélyről érkező, friss gázokban rendkívül gazdag magmatömeg okozta.

Bár a Voragine nyugodtabb kráter, amikor egy-egy hosszabb szünet után feléled, akkor rendre nagy erővel, hevesen robban ki. Harangi Szabolcs szerint nem lehet kizárni, hogy a közeljövőben is lesznek még hasonló esetek, de mint mondta, nagyon nehéz megjósolni, hogy mikor következhet be újabb vulkáni működés.

Az egyetemi tanár azt tanácsolja azoknak a turistáknak, akik meg szeretnék nézni az Etnát, hogy mindig figyeljék az előrejelzéseket, mert a kitörések gyorsan követhetik egymást. A csúcsra vezető túrák szervezői nagyon jól informáltak és kellően tájékozottak, rájuk érdemes hallgatni azzal kapcsolatban, hogy mikor lehet elindulni, illetve milyen körülmények között tilos a csúcs megközelítése. Harangi Szabolcs elmondta: jelenleg fel lehet menni a csúcsra, de bármikor változhat a helyzet, ezért nagyon fontos, hogy a túrázók mindig körültekintők legyenek, és vegyék figyelembe a szakértők intelmeit.

Nemrég szintén kitört az ugyancsak Szicíliához közeli Stromboli, ahol egy lávafolyás felhasította a tűzhányó északnyugati oldalát, melynek következtében egy nagyon erőteljes piroklasztár zúdult le a meredek lejtőn. A vulkanológus hozzátette: az Etnával ellentétben a Stromboli csúcsára 2019 óta nem lehet felmenni, pedig korábban nagyon népszerű célpont volt a hegymászók és a túrázók körében egyaránt.

A több mint 900 méter magas Strombolin csak 400 méteres magasságig lehet felmenni, ugyanis bármikor bekövetkezhet egy hevesebb, erősebb kitörés. Ugyanakkor ebből a magasságból is nagyon jól meg lehet figyelni az ismétlődő vulkánkitöréseket. Bár most elővigyázatossági okokból egy kis szünetet tartanak a szervezők a legutóbbi komolyabb vulkáni működés miatt, amikor nem áll fenn ilyen veszély, akkor általában

15-20 percenként lehet megcsodálni a lávatűzijátékokat.

Bár az elmúlt időszakban nem történt lávafolyás Izlandon, Harangi Szabolcs az előrejelzések alapján azt mondta, a következő két-három-négy hétben jó esély van arra, hogy újabb lávaöntő kitörés indulhat a Reykjanes-félszigeten is. Mint fogalmazott, ez egyáltalán nem szokatlan, napjainkban is nagyjából ugyanannyi vulkánkitörés van világszerte, mint régebben, csak most nagyobb figyelmet kapnak ezek a jelenségek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nem nyugszik az Etna: a vulkanológus szerint nem lehet kizárni az újabb kitöréseket
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást