Nyitókép: Christian Dauphin/Getty Images

Olyan következik az EP életében, ami már rég nem volt

Infostart / InfoRádió - Tatár Tímea
2024. július 16. 09:34
Kedden alakul meg az új Európai Parlament, ahol a plenáris ülés első napján a 720 képviselő elnököt és alelnököket választ. A legtöbb, 96 képviselőt Németország delegálhatta, a második Franciaország 81, a harmadik Olaszország 76 fővel. Magyarországról 21 képviselő vesz részt az EP munkájában.

Hétfő este zászlófelvonási ceremóniával köszöntötték az új európai parlamenti ciklust. Az EP-ben a korábbi 705 helyett 720 képviselő foglalhat helyet a következő 5 évben, közülük 21 képviselő Magyarországról került be.

A kedden kezdődő plenáris ülés első napján a képviselők elsőként parlamenti elnököt választanak. Jelenleg egy jelölt van, Roberta Metsola, aki 2013 óta Máltát képviseli az Európai Parlamentben. 2020 novemberében az EP első alelnökévé választották, 2022 januárja óta pedig az EP elnöke.

A nap hátralévő részében a parlamenti erőviszonyokhoz igazodva 14 alelnök személyéről is döntenek, vagyis kedd estig feláll az EP új struktúrája. Az új parlament nyolc frakcióval indul, a legnagyobb létszámú ezúttal is az Európai Néppárt, őket követi az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportja, a harmadik helyre pedig a Patrióták Európáért lépett, amelynek első alelnöke Gál Kinga lett.

A frakcióról a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában. „Ki az a patrióta? Visszamennék Illyés Gyulához. Ő úgy fogalmazott, hogy

a patrióta és a nacionalista az nem ugyanaz, mert a nacionalista jogot sért, a patrióta viszont jogot véd”

– fogalmazott Németh Zsolt, hozzátéve: Gál Kinga fontos szerepet fog játszani abban, hogy ez a frakció a jogot védje, és hogy hozzájáruljon ahhoz, hogy a jobboldali előretörés Európában egy olyan erős Európának a megteremtését szolgálja, amelyre a kontinens rendkívüli mértékben rászorul. A politikus reményei szerint a Patrióták Európáért „ki fogja nyújtani a kezét a többi frakció irányába”. (A teljes interjú csütörtökön kerül adásba az InfoRádióban 18 órai kezdettel.)

A plenáris ülés egészen péntekig tart; szerdán vitával indul a nap, majd nyilatkozatot fogadnak el arról, mi az új EP álláspontja Ukrajna támogatásával kapcsolatban. Délután a szakbizottságokról szavaz a parlament. Csütörtökön az Európai Bizottság elnökének személyéről születik döntés: a jelölt Ursula von der Leyen. A német kereszténydemokrata politikus 2019 decembere óta tölti be ezt a tisztséget.

Szintén a csütörtöki napon ülésezik először az Elnökök Értekezlete is, ahol dönthetnek arról, mikor szólal majd fel a magyar soros elnökség. Erre egyébként szabály nincs. Tavaly például Spanyolország miniszterelnöke az elnökség utolsó hónapjában, 2023 decemberében beszélt az EP ülésén.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Olyan következik az EP életében, ami már rég nem volt
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást