Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Meg sem lepődött a német kancellár a Rheinmetall vezérigazgatója ellen tervezett orosz merénylet hírére

Infostart
2024. július 12. 17:50
A német média szerint a NATO washingtoni csúcstalálkozóján is felzúdulást keltett a CNN amerikai hírtelevízió kiszivárgott értesülése arról, hogy az orosz kormány merényletet tervezett a világ egyik legnagyobb fegyvergyártó cége, a német Rheinmetall vezérigazgatója ellen.

A rendelkezésre álló információk szerint az amerikai hírszerzés idén év elején szerzett tudomást arról, hogy az orosz kormány merényletet tervez az Ukrajnában is bevetett fegyvereket gyártó német Rheinmetall cég vezérigazgatója ellen.

A CNN szerint Armin Papperger mellett Európa-szerte "célpont" több más olyan magas rangú európai védelmi ipari vezető, aki támogatja Ukrajna háborús erőfeszítéseit.

Az német források szerint a partnerszolgálatok figyelmeztetése nyomán a német titkosszolgálatok meg tudták hiúsítani a vezérigazgató meggyilkolására szőtt merénylettervet.

A német kancellár a beszámolók szerint Washingtonban minden meglepődés nélkül, rendkívül röviden kommentálta a tervet. "Tudatában vagyunk annak, hogy sokféleképp nézünk szembe az orosz fenyegetésekkel" – idézték Olaf Scholzot.

Némelyest bővebben fejtette ki véleményét a hírrel kapcsolatban a csúcson jelenlévő Annalena Baerbock. A német külügyminiszter szerint ez a merényletterv is megerősíti, hogy Oroszország hibrid agressziós háborút vív.

"Nem lehetünk naivak. Nekünk, európaiaknak meg kell védenünk magunkat, mégpedig a lehető legjobban"

– hangsúlyozta a miniszter.

Német kormánytisztviselők megerősítették, hogy az Egyesült Államok hónapokkal ezelőtt figyelmeztette Berlint a készülő merényletre. Így az sem okozott szenzációt, hogy a CNN szerint nagyszabású orosz szabotázskampány indult az Ukrajnát támogató nyugati országokban.

A Papperger vezette Rheinmetall gyártja többi között azokat a 155 mm-es tüzérségi lövedékeket, amelyek az ukrajnai hadsereg számára kulcsfontosságúak. A vállalat tervezi, hogy hamarosan páncélozott járműveket gyártó üzemet nyit Ukrajnában. A német média emlékeztetett arra, hogy Németország legnagyobb fegyvergyártó vállalata június végén kapta meg a cég történetének legnagyobb megrendelését a német hadseregtől 155 milliméter kaliberű tüzérségi lőszerek szállítására. A Bundeswehr megrendelése 8,5 milliárd eurós, ugyanakkor a Rheinmetall katonai teherautók gyártására egy 3,5 milliárd eurós megrendelést is kapott. Június elején vált ismertté az is, hogy több mint 180 millió eurót fektet be egy litvániai lőszergyártó üzem építésébe.

Az ntv német televíziós hírcsatorna tudósításában azt állította, hogy

a Rheinmetall vezetője hasonló biztonsági védelmet élvez, mint Olaf Scholz kancellár.

A csatorna idézte Papperger a Financial Times című brit lapnak adott interjúját. Ebben a vezérigazgató többi között hangsúlyozta, hogy nem ez lett volna az első támadás ellene. "Mindig biztonságban érzem magam" – fogalmazott a fegyvergyár vezetője. A hírcsatorna emlékeztetett arra, hogy nem ez lett volna az első ilyen jellegű támadás a vezérigazgató ellen.

A német biztonsági szervek rendkívül komolyan veszik a jelentősen megnövekedett orosz fenyegetéseket – jelentette ki az ntv-nek nyilatkozva Nancy Faeser belügymniszter. Utalt ugyanakkor arra, hogy ezeket külön-külön nem kommentálják. "Nemzetközi partnereinkkel és az egyes országok biztonsági hatóságaival együttműködve lépünk fel Németország védelmében és Vlagyimir Putyin elnök terveinek meghiúsításában" – hangoztatta a miniszter. Az orosz fenyegetések a kémkedéstől,a szabotázstól és kibertámadásoktól az állami terrorizmusig terjednek. Továbbra is mindent megteszünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk ezeket – jelentette ki.